Kan bli Juniavtal med fyra partier

2021 06 22

Fyra partier skulle kunna enas om att ersätta Januariavtalet med ett Juniavtal och på så sätt bilda nytt styre i Sverige.

Det hoppas MP-ledaren Märta Stenevi.

– S, MP, V och C har stora skillnader i vissa frågor men vi har också väldigt mycket gemensamt i andra frågor. Om vi hade kunnat börja i vad kan vi göra gemensamt. Kan vi hitta en överenskommelse som är som ett Juniavtal istället för ett Januariavtal. Det krävs att man både kan sätta sig vid ett bord men också göra kompromisser. Det är bara så vi kan komma ur det här, säger Märta (MP) till TV4.

ANALYS

Tillsammans uppnår Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet exakt de 175 mandat som krävs för att få majoritet i Sveriges riksdag. Men då måste Centern och Vänsterpartiet kunna enas och det är där skon klämmer. Vänstern har redan sagt ja till att samarbeta med Centern men Centern håller fortsatt fast vid att inte föra samtal eller samarbeta med Vänsterpartiet.

Centerns alternativ är att säga ja till en moderatledd regering som samarbetar med SD. Annie Lööf (C) har även ett tredje alternativ vilket är att blockera både V och SD vilket kan leda till extraval.

[yop_poll id="245"]