KAMPANJER: Trollen som gör allt för att störa

2022 11 07

Det amerikanska mellanårsvalet ser, som väntat, ut att bli en historia som påverkas av både de demokratiska och republikanska partierna, men också påverkanskampanjer från ryska trollfabriker.

Det framkommer från amerikanska analytiker som synat läget inför tisdagens val.

Målet: Att sprida osäkerhet och misstro. Dels kring det amerikanska valsystemet. Dels ha åsikter kring USA:s stöd till Ukraina.

Vill få stopp på Ukrainastöd

– Det är tydligt att de försöker få dem att kapa stödet och pengarna till Ukraina, säger Alex Plitsas, tidigare Pentagonmedarbetare som nu arbetar för techbolaget Providence Consulting Group, till New York Times.

Det amerikanska mellanårsvalet ska ge besked kring hur den amerikanska väljarkåren uppfattar att nuvarande president Joe Biden, demokraterna, har skött sig sedan valet 2020, men också ett besked kring hur republikanerna har skött sin oppositionspolitik.

Externa kampanjer vill störa

Men det är alltså långt ifrån bara inrikesrelaterade fenomen som påverkar valresultaten i senaten och representanthuset. Det är också externa kampanjer från ryssrelaterade sociala medier-konton.

De utger sig helt sonika för att vara ilskna amerikaner som tar duster på sociala medier-plattformar. Deras måltavlor: Demokratiska politiker i de stater där senatsvalet enligt opinionsundersökningarna är ytterst jämnt.

Men också i andra stater och med andra tillvägagångssätt:

– Misstänkta ryska agenter har använt högerextrema mediaplattformar för att nedvärdera demokratiska kandidater i Georgia, New York, Ohio och Pennsylvania i ett förnyat försök att påverka väljarna, har privata forskare poängterat, enligt CNN.

Rekommendationer från FBI och CISA

För att om möjligt hindra yttre påverkan har den amerikanska säkerhetspolisen FBI och CISA, Sybersäkerhets- och infrastrukturmyndigheten, gått ut med rekommendationer inför morgondagens val.

På sin hemsida, cisa.gov, kommer man med elva punkter för amerikanerna att tänka på inför valet. Bland annat rekommenderar man dem att vad gäller registrering inför valet och själva röstprocessen och de efterföljande resultaten, endast lita på officiella representanter för de statliga och lokala valmyndigheterna.

Foto: M. König

Text: Redaktionen