KAMPANJER: Trollen som gör allt för att störa

2022 11 07

Det amerikanska mellanårsvalet ser, som väntat, ut att bli en historia som påverkas av både de demokratiska och republikanska partierna, men också påverkanskampanjer från ryska trollfabriker.

Det framkommer från amerikanska analytiker som synat läget inför tisdagens val.

Målet: Att sprida osäkerhet och misstro. Dels kring det amerikanska valsystemet. Dels ha åsikter kring USA:s stöd till Ukraina.

Vill få stopp på Ukrainastöd

– Det är tydligt att de försöker få dem att kapa stödet och pengarna till Ukraina, säger Alex Plitsas, tidigare Pentagonmedarbetare som nu arbetar för techbolaget Providence Consulting Group, till New York Times.

Det amerikanska mellanårsvalet ska ge besked kring hur den amerikanska väljarkåren uppfattar att nuvarande president Joe Biden, demokraterna, har skött sig sedan valet 2020, men också ett besked kring hur republikanerna har skött sin oppositionspolitik.

Externa kampanjer vill störa

Men det är alltså långt ifrån bara inrikesrelaterade fenomen som påverkar valresultaten i senaten och representanthuset. Det är också externa kampanjer från ryssrelaterade sociala medier-konton.

De utger sig helt sonika för att vara ilskna amerikaner som tar duster på sociala medier-plattformar. Deras måltavlor: Demokratiska politiker i de stater där senatsvalet enligt opinionsundersökningarna är ytterst jämnt.

Men också i andra stater och med andra tillvägagångssätt:

– Misstänkta ryska agenter har använt högerextrema mediaplattformar för att nedvärdera demokratiska kandidater i Georgia, New York, Ohio och Pennsylvania i ett förnyat försök att påverka väljarna, har privata forskare poängterat, enligt CNN.

Rekommendationer från FBI och CISA

För att om möjligt hindra yttre påverkan har den amerikanska säkerhetspolisen FBI och CISA, Sybersäkerhets- och infrastrukturmyndigheten, gått ut med rekommendationer inför morgondagens val.

På sin hemsida, cisa.gov, kommer man med elva punkter för amerikanerna att tänka på inför valet. Bland annat rekommenderar man dem att vad gäller registrering inför valet och själva röstprocessen och de efterföljande resultaten, endast lita på officiella representanter för de statliga och lokala valmyndigheterna.

Foto: M. König

Text: Redaktionen


Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen


Vattenfall uppmanar hushållen – läge att agera

2023 12 01

Elpriserna i Sverige är återigen på uppgång.

I slutet av november ökade elpriserna kraftigt på grund av kyligt väder, ökad elkonsumtion och diverse oplanerade kärnkraftsstopp.

Uppgången innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med föregående månad.

Det uppger statliga energijätten Vattenfall i dag, fredag. 

–  Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Uppmanar hushållen

Elpriserna pressas uppåt.

Nu går Jonas Stenbeck ut med en uppmaning till hushållen: Det kan vara läge att se över elavtalet.   

– De rörliga elpriserna har under hösten varit populärare men med de stigande elpriserna så kan det vara bra att se över sitt elavtal. Många faktorer påverkar elpriset och ett fastprisavtal ger en förutsägbarhet om man vill ha kontroll på sin elkostnad, framhåller Stenbeck.

Han betonar dock att det finns flera positiva signaler på elmarknaden jämfört med samma period förra året.

Terminspriserna för tysk el ligger betydligt lägre än föregående år och dessutom är Europas gaslager fyllda.

– Det motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

–  Har man möjlighet att styra sin elkonsumtion till timmar då elpriset är lägre, kan det vara värt att se om ett timprisavtal skulle passa hushållet bättre, säger Jonas Stenbeck.

Dyrare för ett år sedan

Under november månad förra året var elpriserna betydligt högre.

Så stora skillnader var det jämfört med i år:

November 2023 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  60,90 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 60,90 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 82,13 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 84,72 öre/kWh 

November 2022 (medelspotpris) 

Elområde 1, Norra Sverige  122,07 öre/kWh

Elområde 2, Norra Mellansverige 122,07 öre/kWh 

Elområde 3, Södra Mellansverige 130,88 öre/kWh 

Elområde 4, Södra Sverige 134,84 öre/kWh 

Källa. Vattenfall

Foto: S. Panel

Text: Redaktionen