JUST NU: Zelenskys nya Natoutspel – kan gå med i morgon

2022 04 05

– Om vi erbjuds Natomedlemskap i morgon utan att vårt liv står på spel. Då kommer vi att gå med.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky på tisdagen under ett samtal med inhemska  journalister på statlig tv, rapporterar BBC.

Måste vara uppriktiga

Ett av Rysslands villkor för att avsluta kriget är att Ukraina intar en neutral status. Ukraina har å sin sida deklarerat att man är beredda på att stå utanför Nato.

Men president Zelensky konstaterade inför journalisterna att Ukraina har ”mist för många människoliv för att inte vara uppriktiga”

Behöver seriösa spelare

Vidare framhävde presidenten att Ukraina behöver säkerhetsgarantier.

– Vi behöver seriösa spelare som är redo att gå hela vägen, säger han enligt BBC.

Olika länder

Zelensky berättar att Ukraina ännu inte vet till 100 procent vilka dessa länder är, men att de i nuläget diskuterar säkerhetsgarantier med Frankrike, USA, Tyskland, Turkiet, Storbritannien och Polen.

Måste vara redo

– Vi behöver en krets av länder som inom 24 timmar är redo att förse oss med vilka vapen som helst. Det måste vara länder som har ett verkligt inflytande över sanktionspolitiken och är redo att mobilisera så snart vi hör några hot från den Ryska federationen.

Presidenten konstaterar att Ukrainas framtida säkerhetsgarantier måste innefattas av länder som ”på två eller tre dagar kan blockera allt” och på ett enkelt sätt kan isolera Ryssland från omvärlden.

Rysslands krav

Moskva har tidigare framfört en rad krav för att avsluta sitt anfallskrig i Ukraina.

Ett av kraven från Kreml är att Ukraina ska ändra sin konstitution, så att den slår fast att landet är ”neutralt”. Detta för att Ukraina inte ska kunna närma sig Väst och Nato, vilket är den ryska diktatorn Vladimir Putins mardröm.

Ny verklighet

– Jag kan förstå denna punkt (om neutralitet), detta diskuteras, och vi granskar det noggrant, har Zelensky tidigare sagt när de ryska kraven diskuterats.

Men efter upptäckten av hundratals civila dödsoffer i den tidigare ockuperade staden Butja har Zelensky medgett att förhandlingarna mellan länderna kan påverkas. Det konstaterade han själv när han besökte den krigsdrabbade staden norr om Kyiv.

– Det är väldigt svårt att förhandla med Ryssland när man ser vad de har gjort här, sa Zelensky, enligt Reuters och tillade:

– Det här är krigsbrott och kommer bli erkänt av världen som folkmord.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen