JUST NU: Zelenskys nya Natoutspel – kan gå med i morgon

2022 04 05

– Om vi erbjuds Natomedlemskap i morgon utan att vårt liv står på spel. Då kommer vi att gå med.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky på tisdagen under ett samtal med inhemska  journalister på statlig tv, rapporterar BBC.

Måste vara uppriktiga

Ett av Rysslands villkor för att avsluta kriget är att Ukraina intar en neutral status. Ukraina har å sin sida deklarerat att man är beredda på att stå utanför Nato.

Men president Zelensky konstaterade inför journalisterna att Ukraina har ”mist för många människoliv för att inte vara uppriktiga”

Behöver seriösa spelare

Vidare framhävde presidenten att Ukraina behöver säkerhetsgarantier.

– Vi behöver seriösa spelare som är redo att gå hela vägen, säger han enligt BBC.

Olika länder

Zelensky berättar att Ukraina ännu inte vet till 100 procent vilka dessa länder är, men att de i nuläget diskuterar säkerhetsgarantier med Frankrike, USA, Tyskland, Turkiet, Storbritannien och Polen.

Måste vara redo

– Vi behöver en krets av länder som inom 24 timmar är redo att förse oss med vilka vapen som helst. Det måste vara länder som har ett verkligt inflytande över sanktionspolitiken och är redo att mobilisera så snart vi hör några hot från den Ryska federationen.

Presidenten konstaterar att Ukrainas framtida säkerhetsgarantier måste innefattas av länder som ”på två eller tre dagar kan blockera allt” och på ett enkelt sätt kan isolera Ryssland från omvärlden.

Rysslands krav

Moskva har tidigare framfört en rad krav för att avsluta sitt anfallskrig i Ukraina.

Ett av kraven från Kreml är att Ukraina ska ändra sin konstitution, så att den slår fast att landet är ”neutralt”. Detta för att Ukraina inte ska kunna närma sig Väst och Nato, vilket är den ryska diktatorn Vladimir Putins mardröm.

Ny verklighet

– Jag kan förstå denna punkt (om neutralitet), detta diskuteras, och vi granskar det noggrant, har Zelensky tidigare sagt när de ryska kraven diskuterats.

Men efter upptäckten av hundratals civila dödsoffer i den tidigare ockuperade staden Butja har Zelensky medgett att förhandlingarna mellan länderna kan påverkas. Det konstaterade han själv när han besökte den krigsdrabbade staden norr om Kyiv.

– Det är väldigt svårt att förhandla med Ryssland när man ser vad de har gjort här, sa Zelensky, enligt Reuters och tillade:

– Det här är krigsbrott och kommer bli erkänt av världen som folkmord.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen