UKRAINA: Zelenskys enorma vädjan

2022 10 25

Ukraina behöver 38 miljarder dollar, motsvarande drygt 400 miljarder kronor, för att täcka sitt förväntade budgetunderskott nästa år.

Nu vädjar landets president Volodymyr Zelensky om hjälp.

Under en pågående konferens i Berlin med Tyskland och andra EU-länder ber han om ekonomisk hjälp.

Han vill att det internationella samfundet täcker Ukrainas enorma budgetunderskott.

– Vid denna konferens måste vi fatta ett beslut om hjälp för att täcka nästa års budgetunderskott för Ukraina. Det handlar om en bytande summa på nästan 38 miljarder dollar, säger Zelensky enligt AFP.

Ukrainas president deltar på mötet via videolänk.

”Ny Marshallplan”

På konferensen i Berlin ska aktörerna besluta om hur Ukraina ska återbyggas efter kriget och hur återbyggnaden ska finansieras.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen drog en historisk parallell inför mötet.

– Även om man alltid ska vara försiktig med historiska jämförelser, så är frågan här inget annat än att skapa en ny Marshallplan för 2000-talet, skriver förbundskanslern och EU-chefen i ett gemensamt uttalande.

Osannolik med konkret resultat

Trots lovorden är det är osannolikt att konferensens i Tysklands huvudstad leder till ett konkret resultat, rapporterarPolitico.

– Nyckelfrågor om Ukrainas framtid kommer inte att besvaras, skriver nyhetssajten med hänvisning till ett uttalande från den tyska regeringen.

– Det kommer inte att tas fram några politiska överenskommelser under dagen, sa tyska regeringsrepresentanter på måndagen.

Målsättningen med veckans konferens är i stället att ”ge input till relevanta politiska förslag” som vid ”en lämplig tidpunkt kommer att träda i kraft”, framhåller Politico.

– De bästa experterna över hela världen kommer att delta och diskutera hur man bäst kan ta sig an denna återuppbyggnadsprocess, tekniskt men också ekonomiskt, säger Ursula von der Leyen enligt nyhetssajten.

Men ett beslut kan dröja.

– Ett stort tabu är när återuppbyggnaden ska starta. Europeiska regeringar är ovilliga att satsa skattebetalarnas pengar på att återuppbygga ett land i krig om det finns en risk att investeringar i energi, järnväg och annan infrastruktur förstörs, uppger Politico.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen