UKRAINA: Zelenskys enorma vädjan

2022 10 25

Ukraina behöver 38 miljarder dollar, motsvarande drygt 400 miljarder kronor, för att täcka sitt förväntade budgetunderskott nästa år.

Nu vädjar landets president Volodymyr Zelensky om hjälp.

Under en pågående konferens i Berlin med Tyskland och andra EU-länder ber han om ekonomisk hjälp.

Han vill att det internationella samfundet täcker Ukrainas enorma budgetunderskott.

– Vid denna konferens måste vi fatta ett beslut om hjälp för att täcka nästa års budgetunderskott för Ukraina. Det handlar om en bytande summa på nästan 38 miljarder dollar, säger Zelensky enligt AFP.

Ukrainas president deltar på mötet via videolänk.

”Ny Marshallplan”

På konferensen i Berlin ska aktörerna besluta om hur Ukraina ska återbyggas efter kriget och hur återbyggnaden ska finansieras.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen drog en historisk parallell inför mötet.

– Även om man alltid ska vara försiktig med historiska jämförelser, så är frågan här inget annat än att skapa en ny Marshallplan för 2000-talet, skriver förbundskanslern och EU-chefen i ett gemensamt uttalande.

Osannolik med konkret resultat

Trots lovorden är det är osannolikt att konferensens i Tysklands huvudstad leder till ett konkret resultat, rapporterarPolitico.

– Nyckelfrågor om Ukrainas framtid kommer inte att besvaras, skriver nyhetssajten med hänvisning till ett uttalande från den tyska regeringen.

– Det kommer inte att tas fram några politiska överenskommelser under dagen, sa tyska regeringsrepresentanter på måndagen.

Målsättningen med veckans konferens är i stället att ”ge input till relevanta politiska förslag” som vid ”en lämplig tidpunkt kommer att träda i kraft”, framhåller Politico.

– De bästa experterna över hela världen kommer att delta och diskutera hur man bäst kan ta sig an denna återuppbyggnadsprocess, tekniskt men också ekonomiskt, säger Ursula von der Leyen enligt nyhetssajten.

Men ett beslut kan dröja.

– Ett stort tabu är när återuppbyggnaden ska starta. Europeiska regeringar är ovilliga att satsa skattebetalarnas pengar på att återuppbygga ett land i krig om det finns en risk att investeringar i energi, järnväg och annan infrastruktur förstörs, uppger Politico.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen