Zelenskyj sågar Nato

2023 07 11

Natos ovilja att erbjuda Ukraina en tidsplan för ett inträde i alliansen spelar Ryssland i händerna.

Det anser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi värdesätter våra allierade. Men Ukraina förtjänar också respekt, skriver presidenten på Twitter och fortsätter:

– På väg till Vilnius har vi fått veta att vissa formuleringar diskuteras utan Ukraina. Det är makalöst och absurt att man inte fastställt en tidsram, varken för när Ukraina ska bjudas in i Nato eller för Ukrainas medlemskap.

USA säger nej

Flera Natoländer, däribland USA, har varit tydliga med att Ukraina inte kommer att erbjudas ett medlemskap i försvarsalliansen förrän kriget är slut.

Volodymyr Zelenskyj tolkar budskapet som ett svaghetstecken.

– Det verkar inte finnas någon beredskap inför att bjuda in Ukraina till Nato eller för att göra oss till en fullvärdig medlem av alliansen, framhåller presidenten och varnar för att strategin gynnar den ryska krigsmakten.

– Ryssland motiveras att fortsätta med sin terror. Osäkerhet är en svaghet. Jag kommer öppet att diskutera detta på toppmötet i Vilnius.

Vill se en tydlig plan

Zelenskyj och hans regering har krävt att Nato ska ta fram en tydlig plan för ett ukrainskt Natointräde efter kriget.

– Det idealiska för oss skulle vara att bli inbjudna. Vi behöver bara en inbjudan, sa presidenten under ett besök i Tjeckien förra veckan.

Men Ukraina väntas inte få något sådant besked under toppmötet i Vilnius, som inleds i dag, tisdag.

I helgen satte USA:s president Joe Biden ned foten.

I en intervju med CNN konstaterade Biden att Rysslands krig i Ukraina måste nå ett slut innan ett eventuellt ukrainskt Natomedlemskap kan övervägas.

– Jag tror inte att det finns en enighet om att Ukraina ska ingå i Natofamiljen eller inte i detta ögonblick – mitt under ett krig. Vi är fast beslutna att försvara varje tum av Natos territorium. Om vi skulle göra ett sådant åtagande nu, då skulle vi alla hamna i krig med Ryssland, sa Biden till nyhetskanalen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen