JUST NU: Zelensky vill träffa Putin – på ett villkor

2022 05 13

Ukrainas president erbjuder på nytt ett möte med diktatorn, men enbart om de lämnas ensamma vid förhandlingsbordet.

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky har flera gånger uppmanat Rysslands ledare Vladimir Putin att möta honom personligen i fredsförhandlingar. 

Hittills har Zelensky fått kalla handen av Putin, men nu vädjar den ukrainska om ett nytt möte – på ett villkor.

Villkoret: tala i enrum

Zelensky vill nämligen inte att någon annan deltar i mötet förutom han själv och just Putin, säger han i en intervju med italiensk tv enligt Reuters.

– Som president är jag redo att prata med Putin, men bara med honom. Utan någon av hans mellanhänder. Och inom ramen för dialog, inte ultimatum, säger Zelensky.

Kommer inte rädda Putin

Ukrainas president säger också att utgångspunkten för samtalen måste vara ett tillbakadragande av Rysslands trupper från landet. 

Han utesluter samtidigt att Ukraina ska gå med på ryska fredskrav som enbart skulle "rädda Putins ansikte” och att Ukraina inte kommer att kompromissa när det kommer till deras territoriella integritet.

“Lämna området”

– Lämna området som du har ockuperat sedan 24 februari. Det här är det första tydliga steget mot att prata om någonting, säger Zelensky i en uppmaning till Putin, rapporterar Sky News.

Förhandlingar strandade

De två ledarna i de krigande länderna har fortfarande inte träffats sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari. 

Länderna har överhuvudtaget inte haft några förhandlingar i möblerade rum sedan 29 mars. I Ryssland menar dock Moskvas chefsförhandlare, Vladimir Medinsky, att att fredssamtal sker kontinuerligt, vilket han uppgav till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Turkiet hoppades medla

Turkiets president, Tayyip Erdoğan, vars land flera gånger agerat medlare mellan ukrainska och ryska representanter, har tidigare uttryckt att han är hoppfull om att organisera ett möte mellan de två ledarna.

– Resultatet är positivt. Det är inte exakt som vi ville, men det kommer att bli bättre. Vi är inte utan hopp, säger Erdoğan om möjligheterna till fredsförhandlingar mellan Zelensky och Putin enligt CNN.

Bjöd in Putin till Ukraina

I slutet av april bjöd Zelensky till och med in Putin till östra Ukraina. Även den gången bemöttes den ukrainska inbjudan av radiotystnad från Ryssland.

– Jag är redo att gå ännu längre och bjuda in dig att träffas var som helst i ukrainska Donbas, där det pågår ett krig, sade Zelensky den 22 april enligt BBC.

Foto: President of Russia Office resp Preisdent of Ukraine Office

Text: Redaktionen