UKRAINA: Zelensky vidtar akut åtgärd

2022 11 23

Ukrainas president Volodymyr Zelensky blixtinkallar till ett akutinsatt FN-möte.

Det meddelar den ukrainska ledaren på Twitter ikväll.

– Jag har instruerat vår FN-ambassadör att begära ett brådskande möte FN:s säkerhetsråd efter dagens ryska attacker, framhåller Zelensky.

Helt utan ström

Inkallningen kommer som ett svar på de massiva angrepp som Ryssland utsatt Ukraina för under onsdagen.

Både huvudstaden Kyiv och staden Lyiv i västra delen av landet uppges vara helt utan ström efter att Ryssland eskalerat sin krigföring.

– Mord på civila och förstörelse av civil infrastruktur är terrorhandlingar. Ukraina fortsätter att kräva ett resolut svar från det internationella samfundet på dessa brott, uttrycker Zelensky vidare.

FN-mötet ska äga rum redan klockan 22 ikväll svensk tid, skriver norska Dagbladet. Uppgifterna har även bekräftats av utrikesdepartementet i Norge.

Förbereder värsta scenariot

Strömavbrotten slår hårt mot den ukrainska befolkningen som går mot sin värsta vinter sedan andra världskriget, säger Kyivs borgmästare Vitalij Klitsjko till tyska Bild.

Han menar att Ryssland medvetet slår ut infrastruktur avsedd för civilbefolkningen och att man nu förbereder sig för värsta möjliga scenario.

– Det skulle vara ett totalt strömavbrott och att temperaturen faller allt mer. Då måste delar av staden evakueras. Men så långt vill vi inte att det ska gå, säger Klitsjko.

Uppmaning till befriade ukrainare

Tidigare i veckan uppmanades ukrainare i nyligen befriade städerna Cherson och Mykolajiv att evakuera på grund av att rysk beskjutning väntas få livshotande konsekvenser för vatten- och energiförsörjningen i stora delar av landet.

– Människor måste tas till en plats där de kan tillbringa vintern, säger biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk enligt New York Times, och lovar även att myndigheterna kommer att hjälpa till med evakueringarna.

Man uppmanar de befriade ukrainarna i Cherson och Mykolajiv att framför allt ta sig till centrala eller västra delar av landet.

Skrämmande varning

På måndagen utfärdade World Health Organization, WHO, en skrämmande varning om hur energikrisen kommer att påverka befolkningen i det krigsdrabbade landet.

– Den här vintern kommer att vara livsfarlig för miljontals människor i Ukraina, säger WHO:s regionala chef för Europa, Hans Henri P. Kluge till nyhetsbyrån AP.

– Attacker på hälso- och energiinfrastruktur innebär att hundratals sjukhus och sjukvårdsinrättningar inte längre är i full drift och saknar bränsle, vatten och elektricitet.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen