JUST NU: Zelensky talar till Sveriges riksdag och svenska folket

2022 03 23

Imorgon, torsdag, klockan 10.55 ska Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hålla ett tal till svenska politiker och makthavare.

Det uppger TV4 Nyheterna nu på förmiddagen. Sveriges riksdag har bekräftat uppgifterna.

“Hedrad”

– Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet, säger riksdagens talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande enligt SVT.

Historiskt

När Ryssland inledde sin invasion mot Ukraina tog riksdagen ett historiskt beslut och skickade vapen till ett land i krig för första gången sedan finska vinterkriget 1939.

Bland annat skickades tusentals pansarskott, hjälmar kroppsskydd och fältransoner med mat till den angripna nationen.

Tacksamhet

Zelensky har enligt TV4 tidigare pratat om sin tacksamhet gentemot Sverige.

För några dagar sedan meddelade Migrationsverket att 14 000 ukrainare anlänt till Sverige och att drygt 76 000 väntas till sommaren.

Stående ovationer

Under morgonen har Zelenskyj talat inför det japanska parlamentet. Tidigare har den ukrainska ledaren även talat inför bland annat EU samt parlamenten i Kanada och Frankrike. 

Efter ett tal till den amerikanska kongressen möttes den ukrainska ledaren av stående ovationer.

Förväntas be om mer hjälp

I talet som ska hållas till Sverige under morgondagen förväntas Zelensky vädja om ytterligare hjälp. Både i form av vapen till den ukrainska militären och humanitärt bistånd till befolkningen.

Zelensky lär även påtala nödvändigheten av att fortsätta rikta sanktioner mot Ryssland, uppger Expressen och hänvisar till TV4:s uppgifter.

Före detta skådespelare

Volodymyr Zelensky valdes till president i Ukraina vid valet 2019. Han har tidigare en karriär bakom sig som populär skådespelare.

Talat till världen

Efter Rysslands invasion har Zelensky hyllats för sitt mod under kriget. 

Han har flera gånger i olika videomeddelanden riktat sig både direkt till Vladimir Putin och omvärlden i försök att få ett slut på kriget i Ukraina.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen