Zelensky svarar på USA:s erbjudande om att evakuera honom

2022 03 01

USA och Väst fruktar att Ukrainas president kommer att avrättas om ryssarna som rycker allt närmare Kyiv får tag på honom.

FN:s funktion för mänskliga rättigheter har mottagit uppgifter om att ryssarna har dödslistor på en rad ukrainare som ska torteras och mördas av den ryska regimen.

Volodymyr Zelensky

Oron är inte minst stor för vad som kommer att inträffa med Ukrainas president Volodymyr Zelensky och de andra i landets regering.

Rädda hans liv

USA har tagit kontakt med Zelensky för att erbjuda honom evakuering ut ur Kyiv för att sätta honom i säkerhet.

En evakuering har en klar fördel – utöver den självklara och gigantiska fördelen att man kan rädda livet på Volodymyr Zelensky som har två barn tillsammans med sin Olena.

Leda kampen i senare skede

Och den andra fördelen är att det skulle kunna möjliggöra för Ukrainas president att leda sitt lands kamp i ett senare skede där eventuellt huvudstaden har fallit men stora delar av övriga landet fortfarande bjuder hårt motstånd mot den ryska diktaturen och ockupationsmakten.

Då är en samlande ledare som folket ser upp till av stor vikt. Han skulle även kunna vara den som återvänder till landet de dagen som demokratin återkommer.

President Macron

Det kan enligt Frankrikes president Macron bli ett utdraget och långvarigt krig vilket inte minst Ukrainas enorma ytareal talar för. Ukrainas är större än Frankrike, Spanien och Tyskland och utgör Europas största land till ytan, efter Ryssland.

Via sociala medier

Den populära presidenten skulle till exempel via sociala medier kunna ingjuta tro och förhoppningar i de trupper som finns kvar och strider mot ryssarna.

Sänkt stridsmoral

En nackdel med att låta sig evakueras skulle kunna vara att det leder till sänkt stridsmoral bland de egna trupperna som för närvarande utkämpar ursinniga bataljer mot de ryska soldaterna.

En parallell återfinns inom sjövärlden där det brukar talas om att fartygens kapten är sista man att lämna fartyget om det sjunker enigt devisen att en härförare kämpar in i det sista.

Behöver ammunition – inte lift

Ukrainas ambassad i Storbritannien har nu gått ut med Volodymyr Zelenskys svar till amerikanerna.

– Striden är här. Jag behöver ammunition, inte lift, svarade Zelensky, rapporterar ambassaden.

Ambassaden lade till en fras till sitt meddelande som de sänt ut på Twitter.

– Ukrainarna är stola över sin president.

Originaltexten löd följande på engelska: 

–  The fight is here; I need ammunition, not a ride. Ukrainians are proud of their President.

Lägger inte ned vapnen

Zelensky gick även ut med ett videomeddelande på lördagen.

– Vi lägger inte ner vapnen, säger presidenten i meddelandet.

USA:s utrikesdepartement framhåller att president Zelensky är ryssarna primära mål vilket är samma sak som Ukraina själva gått ut med.

Ryssarnas vill åt hans familj

– I enlighet med vår  information har fienden klassat mig som målobjekt nummer 1 och min familj som målobjekt nr 2, säger Zelensky.

Ryssland använder samma taktik på hemmaplan i Ryssland, det vill säga ger sig efter familjerna till personer de vill sätta åt.

– De vill förstöra Ukraina politiskt genom att förgöra statschefen. Vi har information om att fiendes sabotagegrupper har gått in i Kyiv, meddelar Zelensky.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen