Zelensky svarar på USA:s erbjudande om att evakuera honom

2022 03 01

USA och Väst fruktar att Ukrainas president kommer att avrättas om ryssarna som rycker allt närmare Kyiv får tag på honom.

FN:s funktion för mänskliga rättigheter har mottagit uppgifter om att ryssarna har dödslistor på en rad ukrainare som ska torteras och mördas av den ryska regimen.

Volodymyr Zelensky

Oron är inte minst stor för vad som kommer att inträffa med Ukrainas president Volodymyr Zelensky och de andra i landets regering.

Rädda hans liv

USA har tagit kontakt med Zelensky för att erbjuda honom evakuering ut ur Kyiv för att sätta honom i säkerhet.

En evakuering har en klar fördel – utöver den självklara och gigantiska fördelen att man kan rädda livet på Volodymyr Zelensky som har två barn tillsammans med sin Olena.

Leda kampen i senare skede

Och den andra fördelen är att det skulle kunna möjliggöra för Ukrainas president att leda sitt lands kamp i ett senare skede där eventuellt huvudstaden har fallit men stora delar av övriga landet fortfarande bjuder hårt motstånd mot den ryska diktaturen och ockupationsmakten.

Då är en samlande ledare som folket ser upp till av stor vikt. Han skulle även kunna vara den som återvänder till landet de dagen som demokratin återkommer.

President Macron

Det kan enligt Frankrikes president Macron bli ett utdraget och långvarigt krig vilket inte minst Ukrainas enorma ytareal talar för. Ukrainas är större än Frankrike, Spanien och Tyskland och utgör Europas största land till ytan, efter Ryssland.

Via sociala medier

Den populära presidenten skulle till exempel via sociala medier kunna ingjuta tro och förhoppningar i de trupper som finns kvar och strider mot ryssarna.

Sänkt stridsmoral

En nackdel med att låta sig evakueras skulle kunna vara att det leder till sänkt stridsmoral bland de egna trupperna som för närvarande utkämpar ursinniga bataljer mot de ryska soldaterna.

En parallell återfinns inom sjövärlden där det brukar talas om att fartygens kapten är sista man att lämna fartyget om det sjunker enigt devisen att en härförare kämpar in i det sista.

Behöver ammunition – inte lift

Ukrainas ambassad i Storbritannien har nu gått ut med Volodymyr Zelenskys svar till amerikanerna.

– Striden är här. Jag behöver ammunition, inte lift, svarade Zelensky, rapporterar ambassaden.

Ambassaden lade till en fras till sitt meddelande som de sänt ut på Twitter.

– Ukrainarna är stola över sin president.

Originaltexten löd följande på engelska: 

–  The fight is here; I need ammunition, not a ride. Ukrainians are proud of their President.

Lägger inte ned vapnen

Zelensky gick även ut med ett videomeddelande på lördagen.

– Vi lägger inte ner vapnen, säger presidenten i meddelandet.

USA:s utrikesdepartement framhåller att president Zelensky är ryssarna primära mål vilket är samma sak som Ukraina själva gått ut med.

Ryssarnas vill åt hans familj

– I enlighet med vår  information har fienden klassat mig som målobjekt nummer 1 och min familj som målobjekt nr 2, säger Zelensky.

Ryssland använder samma taktik på hemmaplan i Ryssland, det vill säga ger sig efter familjerna till personer de vill sätta åt.

– De vill förstöra Ukraina politiskt genom att förgöra statschefen. Vi har information om att fiendes sabotagegrupper har gått in i Kyiv, meddelar Zelensky.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen