JUST NU: Zelensky på plats i Butja

2022 04 04

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besöker staden Butja utanför Kyiv på måndagseftermiddagen.

Det är hans första besök i staden där ryska styrkor anklagats för att ha begått en massaker. När ryssarna drog sig tillbaka från Butja hittades minst 300 civila döda, enligt ukrainska myndigheter.  

Bilder och filmer på  döda civila med bakbundna händer och stora massgravar i staden har basunerats ut.

Har upplevt förödelsen

– Med mina egna ögon har jag sett Butja, Irpin och Stoyanka efter ockupationen. Vi kommer göra allt i vår makt för att återuppliva dem så fort som möjligt, skriver Volodymyr Zelensky på Facebook.

Ett folkmord

Ryssland har förnekat att man har dödat civila. Volodymyr Zelensky kallar det för ett folkmord och konstaterar att det påverkar samtalen mellan länderna.

– Det är väldigt svårt att förhandla med Ryssland när man ser vad de har gjort här, säger Zelensky, enligt Reuters och tillägger:

– Det här är krigsbrott och kommer bli erkänt av världen som folkmord.

Talade med lokala invånare

Ukrainas president, iklädd en militärfärgad skyddsväst, vandrade runt på stadens gator, rapporterar BBC.

Han inspekterade vägen, där en rysk kolonn hamnade i bakhåll och förstördes. Han ägnade även en stor del av sitt besök åt att samtala med lokala invånare.

Måste fortsätta samtalen

BBC:s reportrar frågade honom om fortfarande är möjligt att fortsätta fredssamtalen med Ryssland efter förödelsen i Butja.

En sammanbiten Zelensky svarade:

– Ja, för Ukraina måste återfå fred. Vi är i Europa på 2000-talet och vi kommer att fortsätta ansträngningarna både diplomatiskt och militärt.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen