UKRAINA: Zelenskys drag – bjuder in Putins partner

2023 01 18

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vänder sig till den Putinallierade diktatorn Xi Jinping i Kina.

I ett brev bjuder Zelensky in den kinesiske ledaren till samtal, meddelar den ukrainska presidentens fru Olena Zelenska idag enligt nyhetsbyrån AFP.

Zelensky har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med Vladimir Putins motsvarighet i Kina sedan invasionen – i hopp om att Peking med sitt inflytande ska få Ryssland att dra tillbaka sina trupper.

– Det var en gest och inbjudan till dialog och jag hoppas verkligen att det kommer att bli ett svar på den här inbjudan, säger Olena Zelenska på en pressträff.

Fördjupat samarbete

Strax före invasionen ingick Kina och Ryssland ett partnerskap som i internationell press kallats “No limits”, det vill säga “inga gränser”.

I höstas avsåg Kina att fördjupa samarbetet med Putin “på alla plan”.

Kina är villiga att fördjupa sitt förhållande med Ryssland på alla plan och inga försök att stå i vägen för ländernas framsteg kommer att lyckas, sade den kinesiska utrikesministern Wang Yi i oktober enligt Reuters.

– Det är Kinas och Rysslands legitima rättighet att förverkliga sin utveckling och revitalisering, tillade han.

Kan gå in som medlare

Samtidigt som banden, i synnerhet inom energisektorn, har stärkts mellan länderna har Kina också försökt positionera sig som neutrala i kriget.

– Men vissa analytiker har föreslagit att Peking i slutändan skulle kunna gå in som medlare för att förhandla om ett slut på striderna i Ukraina, skriver AFP.

Samtalade vid nyår

Dagen före nyårsafton talades Xi Jinping och Putin vid via videolänk.

Den kinesiska ledaren förklarade då att vägen till fredssamtal är långt ifrån enkel och att Kina kommer att upprätthålla en “objektiv och rättvis hållning” i kriget.

Xi Jinping framhöll också att Peking och Moskva bör samordna och samarbeta nära i internationella angelägenheter.

– Den kinesiska sidan har noterat att den ryska sidan har sagt att den aldrig har vägrat att lösa konflikten genom diplomatiska förhandlingar och uttryckt sin uppskattning för detta, uttryckte Xi enligt Reuters.

Putin: "Segern är säker"

I början av december öppnade Putin för samtal för att “säkra Moskvas intressen”, enligt ett uttalande från Kreml.

Sådana påstådda fredssamtal eller eldupphör vore dock enbart en taktik för diktatorn att vinna tid och låta sina soldater samla ny kraft, enligt Storbritanniens utrikesminister James Cleverly.

– Vi skulle se sammas scener igen, men kanske om säg 12-18 månader, varnade han enligt The Guardian.

Idag uttryckte Putin att en rysk seger är “oundviklig”.

– Segern är säker, jag tvivlar inte på det, framhöll diktatorn och pekade bland annat på landets försvarsindustri, “det multinationella ryska folkets sammanhållning” och “modet hos de ryska soldaterna”.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office 

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen