UKRAINA: Zelenskys drag – bjuder in Putins partner

2023 01 18

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vänder sig till den Putinallierade diktatorn Xi Jinping i Kina.

I ett brev bjuder Zelensky in den kinesiske ledaren till samtal, meddelar den ukrainska presidentens fru Olena Zelenska idag enligt nyhetsbyrån AFP.

Zelensky har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med Vladimir Putins motsvarighet i Kina sedan invasionen – i hopp om att Peking med sitt inflytande ska få Ryssland att dra tillbaka sina trupper.

– Det var en gest och inbjudan till dialog och jag hoppas verkligen att det kommer att bli ett svar på den här inbjudan, säger Olena Zelenska på en pressträff.

Fördjupat samarbete

Strax före invasionen ingick Kina och Ryssland ett partnerskap som i internationell press kallats “No limits”, det vill säga “inga gränser”.

I höstas avsåg Kina att fördjupa samarbetet med Putin “på alla plan”.

Kina är villiga att fördjupa sitt förhållande med Ryssland på alla plan och inga försök att stå i vägen för ländernas framsteg kommer att lyckas, sade den kinesiska utrikesministern Wang Yi i oktober enligt Reuters.

– Det är Kinas och Rysslands legitima rättighet att förverkliga sin utveckling och revitalisering, tillade han.

Kan gå in som medlare

Samtidigt som banden, i synnerhet inom energisektorn, har stärkts mellan länderna har Kina också försökt positionera sig som neutrala i kriget.

– Men vissa analytiker har föreslagit att Peking i slutändan skulle kunna gå in som medlare för att förhandla om ett slut på striderna i Ukraina, skriver AFP.

Samtalade vid nyår

Dagen före nyårsafton talades Xi Jinping och Putin vid via videolänk.

Den kinesiska ledaren förklarade då att vägen till fredssamtal är långt ifrån enkel och att Kina kommer att upprätthålla en “objektiv och rättvis hållning” i kriget.

Xi Jinping framhöll också att Peking och Moskva bör samordna och samarbeta nära i internationella angelägenheter.

– Den kinesiska sidan har noterat att den ryska sidan har sagt att den aldrig har vägrat att lösa konflikten genom diplomatiska förhandlingar och uttryckt sin uppskattning för detta, uttryckte Xi enligt Reuters.

Putin: "Segern är säker"

I början av december öppnade Putin för samtal för att “säkra Moskvas intressen”, enligt ett uttalande från Kreml.

Sådana påstådda fredssamtal eller eldupphör vore dock enbart en taktik för diktatorn att vinna tid och låta sina soldater samla ny kraft, enligt Storbritanniens utrikesminister James Cleverly.

– Vi skulle se sammas scener igen, men kanske om säg 12-18 månader, varnade han enligt The Guardian.

Idag uttryckte Putin att en rysk seger är “oundviklig”.

– Segern är säker, jag tvivlar inte på det, framhöll diktatorn och pekade bland annat på landets försvarsindustri, “det multinationella ryska folkets sammanhållning” och “modet hos de ryska soldaterna”.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office 

Text: Redaktionen