JUST NU: Zelensky avslöjar Putinregimens planer

2022 04 25

Ukrainas president Volodymyr Zelensky anklagar Putinregimen för att planera att ”förfalska” en folkomröstning i de ockuperade regionerna Cherson och Zaporizjzja i södra Ukraina.  

Det konstaterar presidenten i ett videotal.

Uppmaningen

I talet uppmanar han invånare i regionerna att inte lämna ifrån sig någon form av personlig information till ryska styrkor, som till exempel passnummer.

– Jag uppmanar invånarna i Cherson och Zaporizjzja att vara mycket försiktiga med vilken information ni ger till inkräktarna. Om de ber er att fylla i något frågeformulär, och ber er att fylla i passnummer. Då bör du veta, de är inte här för att hjälpa dig…

Kommer utropa folkomröstning

Presidenten varnar för att Ryssland snart kommer att utropa en folkomröstning i regionerna.

Sådana order kan komma från Moskva när som helst, enligt Zelensky. Han uppmanar befolkningen att vara på sin vakt. 

– Det här är varken för en folkräkning eller för att ge er bistånd. Det är för att fuska i den så kallade folkomröstningen om det skulle komma order från Moskva att genomföra en sådan, säger presidenten. 

Kommer göra Ryssland lika fattigt som 1917

Samtidigt varnar han Ryssland för att ytterligare annekteringen av någon mer del av Ukraina kommer få förödande konsekvenser. 

Det kommer att leda till ännu hårdare sanktioner, menar Zelensky och  varnar ryska diktatorn Vladimir Putin för att ta ett sådant beslut.

Varningen

 – Det kommer endast leda till kraftfullare sanktioner. Du kommer att göra ditt land lika fattigt som under 1917 inbördeskrig. Så det är bättre att söka fred nu.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen