NORDEN: Ytterligare en strejk nära – fler flyg kan ställas in

2022 07 06

SAS hotas av ytterligare än strejk när bolagets mekaniker planerar att göra samma sak som piloterna. 

Flygbolaget SAS har stora problem.

Pilotfacket har utlyst strejk, 30 000 passagerare påverkas varje dag och bolaget förlorar uppemot 150 miljoner kronor dagligen.

Sympatistrejk i natt 

Nu kan SAS drabbas av ytterligare ett bakslag som innebär att ännu fler flyg ställs in.

200 danska mekaniker, organiserade via Dansk Metal, planerar nämligen att utlysa sympatistrejk vid midnatt, natten till torsdagen, rapporterar Sveriges Radio. 

Flygen står oservade

En direkt konsekvens skulle bli att hälften av SAS flygningar ställs in på obestämd tid – på grund av att ingen kommer att serva flygplanen som inte heller kommer att få flygas.

– Ja, då kommer det ju ta längre tid att få upp alla planen i luften igen, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till SR. 

Fördröjning om pilotstrejk upphör

Det innebär med andra ord att piloterna inte kommer att börja flyga med omedelbar verkan vid händelse av att pilotfackets strejk upphör, eftersom att det helt enkelt blir en fördröjning innan flygplanen kan bli flygklara.

– Men däremot skulle en sådan här sympatistrejk betyda att de som strejkar nu inte kommer att få sina flyg i luften den dag som strejken avslutas, eftersom de inte har fått det kontinuerliga underhåll som krävs medan de står på marken, säger Karin Nyman. 

Drabbar alla flygplan 

Mekanikerstrejken skulle drabba alla flygplan från SAS Scandinavia. 

– Så är det, alla plan som står på marken kommer att ha problem att komma upp i luften, säger Nyman till SR.

Kan avskräcka resenärer 

Hotet om mekanikerstrejk kom redan 21 juni, rapporterar danska DR.

Flyganalytikern Jacob Pedersen tror att sympatistrejken kan skrämma iväg både investerare och resenärer, om SAS skulle överleva krisen. 

– Det kan också vara tungan på vågen i förhållande till att många fritidsresenärer som kan få sina flyg inställda under sommarlovet inte kommer att välja SAS i framtiden, säger han till kanalen.

Foto: N. Jonasson 

Text: Redaktionen