Ytterligare en SD-tjänsteman utreds av sitt eget parti

2021 10 18

Sverigedemokraterna utreder nu en andra person på sitt riksdagskansli för koppling till svenska zoner.

– Initialt har vi haft samtal med tjänstemannen och påtalat det extremt olämpliga i att överhuvudtaget befläcka sig med den här gruppen, framför SD:s pressekreterare Christian Krappedal till SvD.

Vit maktrörelse

SvD uppger att Svenska zoner är ett projekt som kan knytas till vit maktrörelsen via en rasideologisk organisation och redan igår avslöjades att en annan SD-tjänsteman på riksdagen stängts av från sitt arbete på grund av koppling till projektet som även drivs av den första SD-tjänstemannen enligt SvD.

Tar skarpt avstånd

SD reagerar starkt på att en andra tjänsteman nu är berörd.

– Partiet tar skarpt avstånd från gruppen Svenska zoner och tar detta på mycket stort allvar, framhåller Christian Krappedal till SvD.

Inlett utredning

Den anda tjänstemannen är dels tjänsteman vid SD:s riksdagskansli, dels politiker på lokal nivå. Den första SD-tjänstemannen stängdes av från sitt jobb och är nu föremål för ett uteslutningsärende. Och nu har partiet inlett en utredning även av den andra tjänstemannen.

Sverigedemokraterna uppger att man samlar in information om ärendet och väntas ta beslut när medlemsutskottet sammanträder.

ANALYS

Såväl politiker som tjänstemän lär bli hårt granskade inför valet inom samtliga partier och det är givetvis negativt för partierna varje gång dylika saker avslöjas. Det handlar inte bara om riksdagsledamöter utan även regional- och lokalpolitiker berörs.

Då SD siktar på samverkan med M, KD och Liberalerna är det extra viktigt att undvika skandaler och sannolikt kommer alla som avslöjas ha koppling till Svenska zoner och andra liknande grupper bli avstängda och uteslutna från partiet.