Ytterligare en partiledare smittad

2022 01 17

Sent igår kväll kom besked om att Annie Lööf (C) smittats av viruset och nu står det klart att ytterligare partiledare har drabbats.

Den här gången handlar det om Miljöpartiets manliga språkrör.

Bolund gjorde snabbtest

– Jag har nu på morgonen gjort ett snabbtest för Covid-19 som var positivt och kommer därför att sätta mig i karantän enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, meddelar Per Bolund (MP).

Även Lööf testade positivt

Sent på onsdagskvällen stod det klart att Centerns partiledare sannolikt har drabbats av smittan.

– Jag känner mig helt symptomfri, men visade i kväll positivt vid ett snabbtest, uppgav Annie Lööf (C).

Har nu isolerat sig

– Jag mår som sagt bra, och känner inga symtom, men förlitar mig på snabbtestet och begränsar kontakterna till familjen, berättar Annie Lööf.

Risk för smittspridning

Både Per Bolund (MP) och Annie Lööf (C) deltog som talare i den stora partiledardebatten i går onsdag och dessutom hölls ett möte mellan partiledarna senare under gårdagen avseende Rysslandsfrågan.

Partierna har informerats

Det finns nu för att smittan har spridit sig till fler partiledare och de berörda personerna undersöker nu hur det ligger till.

Kristdemokraternas presschef Joel Apelthun uppger att KD-ledaren inte deltog fysiskt på partiledarmötet om Ryssland som hölls på onsdagen.

Ebba deltog ej fysiskt

– Ebba närvarade inte fysiskt på statsministermötet men vi är noga hela tiden med att följa restriktionerna. Ebba ger ingen egen kommentar men hälsar att hon hoppas Annie Lööf mår bra och att hon får lindriga symtom, sa KD:s presschef till Expressen.

Deltagande per länk

Det är inte känt hur många av partiledarna som deltog fysiskt på mötet när statsminister Magdalena Andersson (S) träffade de andra partiledarna på onsdagseftermiddagen gällande Rysslandsfrågan och hur många av dem som deltog via länk.

Smittan rusar i Sverige

Det pågår just nu en skenande smittspridning runt om i världen och inte minst i Europa och Sverige.

Sedan i tisdags har ytterligare 31 dödsfall rapporterats i Sverige och totalt har därmed 15 462 personer avlidit.

22 000 nya smittfall

Antalet bekräftat smittade i Sverige är nu uppe i 1,51 miljoner vilket innebär hela 21 939 nya smittfall det senaste dygnet. 101 patienter vårdas just nu på intensiven runt om i landet.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen