Vulkanutbrott på Kanarieöarna

2021 09 23

Lava och svart rök sprutar upp från en vulkan på den mycket populära turistön La Palma på Kanarieöarna.

Bilderna som sprids i spansk media skapar stor oro och  visar röd lava som sprutas upp mot himlen från vulkanen Cumbre Vieja. Tidigare under veckan har tusentalet lågintensiv a jordskalv drabbat ön varpå myndigheterna har varnat allmänheten.

Uppmaning till flygbolagen

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har ställt in en planerad resa till USA och uppges istället vara på väg till ön för skaffa sig en närmare bild av läget. Samtidigt uppmanar La Palmas flygplatsledning flygbolagen att inte flyga till ön rapporterar den spanska tidningen El Mundo.

Skogen brinner

Vulkanutbrottet har resulterat i en skogsbrand i trakterna kring Cabeza de Vaca. 300 personer i El Paraiso har evakuerats och ytterligare 700 personer är i färd med att evakueras.

Tre utbrott på 100 år

La Palma är den nordvästligaste ön på Kanarieöarna som är en av de populäraste turistdestinationerna bland Europas invånare. Vulkanen Cumbre Vieja har haft tre utbrott de senaste 100 åren och de två tidigare ägde rum 1949 och 1971. Vid utbrottet 1971 omkom en person. Totalt bor det 85 000 personer på kanarieön La Palma.

Foto:  RTC; Twitter