Vulkanutbrott nära turistparadis

2024 04 17

Nästan tusen personer evakuerar efter flera vulkanutbrott under natten.

Omkring 800 personer har lämnat sina hem efter att en vulkan börjar spy ut lava i ett av de mest välbesökta länderna i världen.

Det är en vulkan i norra Indonesien som spyr ut lava samtidigt som en rökpelare stiger flera kilometer upp i luften, rapporterar AFP.

Flygtrafik kan påverkas

Omkring 15 miljoner personer besöker Indonesien ett normalt år, varav många reser till paradisön Bali som ligger sydväst om fastlandet.

Det är därför troligt att många turister fruktar inställda flyg i den turisttäta regionen, men i nuläget finns inga rapporter om att den kraftiga röken ska ha påverkat flygtrafiken till eller från indonesiska flygplatser.

– Störningar är möjliga om eruptiv aktivitet fortsätter och vindar riktar askmoln mot regionala flygplatser, inklusive Sam Ratulangi International Airport (MDC), framhåller den globala organisationen Crisis24.

Inga dödsfall eller skador har hittills heller rapporterats in, men de två byarna och hundratals personer har evakuerats.

Två kilometer upp i luften

Vulkanen det gäller är Mount Ruang, som mäter 725 meter över havet, på ön Sulawesi.

Ön beskrivs av resebyråer som en region med "unik kultur och hisnande landskap". På norra delen av ön ökade turismen med 39 procent för två år sedan när covidrestriktioner försvann, enligt statliga nyhetsbyrån Antara. De flesta turisterna kommer från Kina.

Redan på tisdagskvällen skedde det första utbrottet och ytterligare två stycken har ägt rum under onsdagen, enligt Indonesiens vulkanologiska geologiska myndigheter.

– Det första utbrottet tryckte en askpelare två kilometer upp i himlen, säger Muhammed Wafid, chef för den geologiska byrån i ett uttalande, enligt AFP.

– Och det andra utbrottet pressade den till 2,5 kilometer.

Höjt varningsnivån

Enligt de lokala myndigheterna har vulkanaktiviteten ökat i Ruang efter två stycken jordbävningar de senaste veckorna.

Beredskapsnivån har sedan tidigare höjts från två till tre – den näst högsta varningsnivån.

– Myndigheterna har också infört en fyra kilometer lång uteslutningszon runt kratern, som ligger tio mil norr om provinshuvudstaden Manado, framhåller nyhetsbyrån.

"Paradis på jorden"

Enligt resebloggen Rough Guides beskrivs ön Sulawesi som "ett paradis på jorden" för naturälskare.

Denna märkligt formade ö med ovanliga taggiga konturer innehåller en häpnadsväckande variation av liv i sina djungler och offshorerev, såväl som fascinerande inhemska kulturer.

De bergiga regionerna i det centrala höglandet är åtskilda av djupa raviner och snabbt strömmande floder. 

Indonesien ligger i den känsliga regionen som kallas “Ring of Fire” och drabbas ofta av jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamis.

Förra året drabbades landet av ett kraftigt vulkanutbrott när Murapi sprutade ut aska över flera byar.

Den vulkanen ligger på Java, Indonesiens mest tätbefolkade ö, och har genom historien haft flera utbrott med dödliga konsekvenser. 

I oktober 2010 dog 350 personer och över 280 000 tvingades evakuera när Merapi brakade loss.

Arkivfoto: M. Szeglat

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump medger missräkning – stort fiasko närmar sig

2025 07 04

USA:s president Donald Trumps enorma prestigelöfte är på väg att gå upp i rök.

Den amerikanska presidenten lovade först fred i Ukraina på 24 timmar efter att han skulle ha tillträtt i Vita huset.

Löftet justerades sedan till “ungefär 100 dagar”, vilket passerades för drygt två månader sedan.

Efter att Trump igår talat med Rysslands diktator Vladimir Putin ser de amerikanska fredsförsöken ut att ha lagts på is totalt, rapporterar flera medier.

– Nej, jag gjorde inga som helst framsteg med honom idag, säger Trump i natt när han får frågan om han lyckats närma sig en överenskommelse med Putin för att avsluta kriget i Ukraina, enligt Newsweek.

– Jag är inte glad över det, tillägger presidenten och skakar på huvudet inför närvarande journalister.

Uppgifter: skrotas helt

Samtalet mellan Trump och Putin skedde kort efter att den senare talat med Frankrikes president Emmanuel Macron för första gången på nästan tre år.

Redan för en dryg månad sedan uppgavs Trump överge det stora vallöftet om fred i Ukraina, enligt The New York Times.

Analysen gjordes efter att Trump och Putin talats vid i maj.

– I månader har president Trump hotat med att helt enkelt lämna de frustrerande förhandlingarna om ett eldupphör mellan Ryssland och Ukraina, framhåller den amerikanska tidningen och tillägger:

– Efter ett telefonsamtal mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin verkar det vara precis vad den amerikanske presidenten gör.

LÄS MER: Bakslag för Putin – värsta krisen sedan 90-talet

Kommenterar vapenstoppet

Donald Trump kommenterade även beskedet om att USA stoppar vissa vapenleveranser till Ukraina, trots att de utlovats av den tidigare Bidenregeringen.

– Vi har gett så många vapen, men vi ger vapen och vi arbetar med dem och försöker hjälpa dem, men… Biden tömde hela vårt land genom att ge dem vapen och vi måste se till att vi har tillräckligt för oss själva.

Enligt uppgifter till Politico ska Pentagonchefen Elbridge Colby ha drivit på för beslutet, efter att ha oroats över att det totala amerikanska vapenlagret sjunkit.

LÄS MER: USA tvärvänder – bryter löfte till Ukraina

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

2025 07 03

Högsäsongen för sommarsemestern är här.

Högst upp på listan över svenskarnas mest bokade resmål i sommar hittas Grekland tillsammans med Cypern, enligt siffror från researrangören Tui.

Men oförsiktiga turister kan åka hem med en tung faktura.

Utan att ens veta att något har gått fel.

Anledningen är att din mobil kan kopplas till det turkiska mobilnätet, trots att Grekland tillhör EU och du därmed kan förvänta dig samma roamingkostnad som hemma i Sverige.

Och det riskerar att bli en dyr historia, konstaterar exempelvis Lixa Axelberg från mobiloperatören Fello.

– Ofta ringer folk till oss när det redan är för sent, har hon berättat för GP.

Drabbas även på fastlandet

Risken är som störst på de grekiska öarna nära Turkiet, som exempelvis superpopulära Rhodos och Kos. 

Men även svenskar som befunnit sig på fastlandet, bland annat i huvudstaden Aten, har drabbats av samma sak.

Konsekvensen blir saftiga räkningar, ofta på flera hundra kronor.

Skälet till missen är inte sällan för att nätsökningen på telefonen sker automatiskt och inte manuellt. Lisa Axelberg uppmanar att ändra inställningen till det senare.

– Annars kan din mobil koppla upp sig mot Turkiet fast du är i Grekland. Det kostar mycket mer, säger hon.

Även turister på Cypern varnas

Konsumentsajten Mobil.se har också flaggat för samma miss. Då talades det specifikt om riskerna på Cypern.

– Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar.

LÄS MER: Ryanair backar – ändrar kritiserad regel

Risk även på färjan

Det är dock inte enbart på land som risken för en oväntad mobilräkning uppstår.

Folk som reser med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät, vilket går via satellituppkoppling och kostar enorma summor för konsumenten.

Det kan även ske på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Många tror att de kan använda sina mobiltelefoner ombord på färjor till utlandet utan extra kostnader, som är fallet på andra håll i EU/EES. Men reglerna för roaming gäller inte till sjöss – och då kan det snabbt bli dyrt att ringa eller surfa på internet, säger Kamilla Sharma, avdelningschef på Nationella kommunikationsmyndigheten i Norge, Nkom, till Din Side.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen