Vulkanutbrott nära turistparadis

2024 04 17

Nästan tusen personer evakuerar efter flera vulkanutbrott under natten.

Omkring 800 personer har lämnat sina hem efter att en vulkan börjar spy ut lava i ett av de mest välbesökta länderna i världen.

Det är en vulkan i norra Indonesien som spyr ut lava samtidigt som en rökpelare stiger flera kilometer upp i luften, rapporterar AFP.

Flygtrafik kan påverkas

Omkring 15 miljoner personer besöker Indonesien ett normalt år, varav många reser till paradisön Bali som ligger sydväst om fastlandet.

Det är därför troligt att många turister fruktar inställda flyg i den turisttäta regionen, men i nuläget finns inga rapporter om att den kraftiga röken ska ha påverkat flygtrafiken till eller från indonesiska flygplatser.

– Störningar är möjliga om eruptiv aktivitet fortsätter och vindar riktar askmoln mot regionala flygplatser, inklusive Sam Ratulangi International Airport (MDC), framhåller den globala organisationen Crisis24.

Inga dödsfall eller skador har hittills heller rapporterats in, men de två byarna och hundratals personer har evakuerats.

Två kilometer upp i luften

Vulkanen det gäller är Mount Ruang, som mäter 725 meter över havet, på ön Sulawesi.

Ön beskrivs av resebyråer som en region med "unik kultur och hisnande landskap". På norra delen av ön ökade turismen med 39 procent för två år sedan när covidrestriktioner försvann, enligt statliga nyhetsbyrån Antara. De flesta turisterna kommer från Kina.

Redan på tisdagskvällen skedde det första utbrottet och ytterligare två stycken har ägt rum under onsdagen, enligt Indonesiens vulkanologiska geologiska myndigheter.

– Det första utbrottet tryckte en askpelare två kilometer upp i himlen, säger Muhammed Wafid, chef för den geologiska byrån i ett uttalande, enligt AFP.

– Och det andra utbrottet pressade den till 2,5 kilometer.

Höjt varningsnivån

Enligt de lokala myndigheterna har vulkanaktiviteten ökat i Ruang efter två stycken jordbävningar de senaste veckorna.

Beredskapsnivån har sedan tidigare höjts från två till tre – den näst högsta varningsnivån.

– Myndigheterna har också infört en fyra kilometer lång uteslutningszon runt kratern, som ligger tio mil norr om provinshuvudstaden Manado, framhåller nyhetsbyrån.

"Paradis på jorden"

Enligt resebloggen Rough Guides beskrivs ön Sulawesi som "ett paradis på jorden" för naturälskare.

Denna märkligt formade ö med ovanliga taggiga konturer innehåller en häpnadsväckande variation av liv i sina djungler och offshorerev, såväl som fascinerande inhemska kulturer.

De bergiga regionerna i det centrala höglandet är åtskilda av djupa raviner och snabbt strömmande floder. 

Indonesien ligger i den känsliga regionen som kallas “Ring of Fire” och drabbas ofta av jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamis.

Förra året drabbades landet av ett kraftigt vulkanutbrott när Murapi sprutade ut aska över flera byar.

Den vulkanen ligger på Java, Indonesiens mest tätbefolkade ö, och har genom historien haft flera utbrott med dödliga konsekvenser. 

I oktober 2010 dog 350 personer och över 280 000 tvingades evakuera när Merapi brakade loss.

Arkivfoto: M. Szeglat

Text: Redaktionen


JUST NU: Bank of America hyllar svenska kronan – ”Euro på steroider”

2025 03 29

En storbank slår larm om en ny lågkonjunktur som kommer att bli smärtsam.

Svenska kronans revansch får internationellt uppmärksamhet, och Bank of America kallar den för ”euro på steroider”.

Den svenska kronan har återhämtat sig ordentligt på senare tid.

Kronans starka utveckling är ingenting som bara noteras av svenskar – den uppmärksammas också internationellt.

Den svenska valutan, liksom den norska, har därför blivit favoritvalutor bland folk som vill satsa på en europeisk återhämtning.

”Euro på steroider”

Både den svenska och den norska valutan har fått en bra start på 2025, vilket den internationella marknaden uppmärksammar, rapporterar Financial Times.

Den svenska kronan har stärkts med mer än 10 procent mot den amerikanska dollarn hittills i år, konstaterar tidningen. Det innebär att kronan har haft sin största uppgång under ett kvartal sedan 2010.

Detta innebär att svenska och norska kronan är de bäst presterande valutorna inom den så kallade G10-gruppen.

Investerare tror idag mer på Skandinavien än på övriga Europa, menar bland annat den multinationella bankkoncernen Bank of America.

– De skandinaviska valutorna är helt enkelt euron på steroider, säger Kamal Sharma, valutastrateg på Bank of America, till tidningen.

Tror på svensk tillväxt

Bank of America tror också att Tysklands stora plan på att investera enorma summor pengar i försvaret kommer att ha en särskilt positiv effekt på Sverige och den svenska ekonomin.

Detta eftersom Sverige har en stor försvarssektor. Exempelvis låg svensk vapenexport förra året inte långt ifrån Frankrikes, som i sin tur är världens näst största vapenproducent efter USA, enligt tidningen.

Bank of America tror därför på en högre tillväxt i Sverige än i Europa i stort.

Han spår en övergång till euron

Alla ser dock inte ljust på kronans framtid.

Under gårdagen gjorde statsminister Ulf Kristerssons (M) tidigare närmsta man, PM Nilsson, ett utspel om att Sverige kan komma att övergå till euron redan under 2025.

Detta eftersom Sverige kommer att hamna i en kris där man pressas av Trumps USA, menar Nilsson, vilket MarcusOscarsson.se har rapporterat om.

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER: Sverige kan införa euro – redan i år

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysslands toppförhandlare ger Trump kalldusch – ”Inte under 2025”

2025 03 29

Rysslands toppförhandlare ger nu Donald Trump en rejäl kalldusch angående den amerikanska presidentens löfte om en snabb fred.

USA:s president Donald Trump har lovat att han kan ordna en snabb fred mellan Ryssland och Ukraina.

USA har också inlett förhandlingar med de båda länderna, vilket har gett vissa resultat.

Men nu flaggar Rysslands toppförhandlare för att en mer omfattande vapenvila eller fred kan ta betydligt längre tid än vad USA hoppas på.

Ifrågasätter Trump-administrations förmåga

Den ryske förhandlaren Grigory Karasin var den som ledde Rysslands delegation under de 12 timmar långa tekniska konsultationerna med USA i Saudiarabien den 24 mars, rapporterar Kyiv Independent.

Han har medverkat i förhandlingar som har lett till överenskommelser om att sluta attackera energiinfrastruktur, samt ett stopp för attacker i Svarta havet.

Men när det gäller möjligheterna att nå mer långtgående resultat i förhandlingarna, kommer Karasin med en rejäl kalldusch.

Karasin ifrågasätter Trump-administrationens förmåga att förhandla fram en snabb vapenvila, enligt tidningen.

”Skulle vara naivt”

Grigory Karasin menar att det kanske inte blir någon vapenvila under 2025, enligt tidningen.

På frågan om hur han tror att tidslinjen ser ut när det gäller möjligheten att nå större resultat i förhandlingarna, svarar Karasin att sådana resultat kanske inte kommer ”det här året eller i slutet av det här året”.

Detta går emot både Trump och Zelenskyj, som har pratat om nödvändigheten av att nå vapenvila och fred under 2025.

Men den ryske toppförhandlaren signalerar alltså att Ryssland inte har bråttom.

– Det skulle vara naivt att förvänta sig några genombrottsresultat vid det allra första mötet, säger Karasin också, med anledning av de förhandlingar som hittills har ägt rum.

Trump: ”Ryssland drar benen efter sig”

Ryssland har flera gånger signalerat att de inte har bråttom att uppnå vare sig vapenvila eller fred.

Samtidigt har Kyiv anklagat Ryssland för att ha brutit mot överenskommelsen om att inte attackera energiinfrastruktur. Ryssland har också gett blandade signaler om hur det blir med överenskommelsen om Svarta havet.

Moskva har dessutom sagt nej till en 30 dagars vapenvila som USA och Ukraina var överens om.

Donald Trump, som alltså har utlovat en snabb fred, sade den 25 mars att Ryssland kanske ”drar benen efter sig” i fredssamtalen.

Foto: Gage Skidmore resp President of Transnistra

Text: Redaktionen