Volodymyr Zelenskyj varnar för världskrig

2023 02 20

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att Moskvas anfallskrig i Ukraina kan utvecklas till ett världskrig om Kina allierar sig med Ryssland.

– Om Kina allierar sig med Ryssland blir det världskrig, säger Zelenskyj till tyska Welt.

Presidentens uttalande kommer kort efter hans möte med USA:s president Joe Biden.  Biden anlände till Ukrainas huvudstad Kyiv under måndagen. 

USA varnar 

USA har varnat för att Kina planerar att börja förse Ryssland med ”dödliga vapen” för att hjälpa Moskva att vinna kriget.

Kinas vapenleveranser kan inledas i närtid.

Peking planerar att skicka vapen till Ryssland inför Ukrainas förväntade våroffensiv, rapporterar NBC News med hänvisning till fyra amerikanska tjänstemän.

– Vi har varit tydliga med vår oro för leveranser av dödliga vapen. Vi har ännu inte sett att de (Kina) passerat den gränsen, men vi tror att de överväger att göra det, säger en källa till nyhetskanalen.

När  USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade sin kinesiske motsvarighet Wang Yi under säkerhetskonferensen i München, betonade Blinken att allt materiellt stöd från Peking till Rysslands militär skulle få "allvarliga konsekvenser" för relationerna mellan USA och Kina, rapporterar Financial Times.

Kina slår tillbaka

Peking har förnekat uppgifterna.

På säkerhetskonferensen i München avfärdade Wang Yi den amerikanska varningen.

– Vi kommer aldrig att acceptera USA:s försök att "diktera" villkoren för Kinas förbindelser med Moskva, sa han enligt Financial Times.  

Hjälper redan Ryssland

Kina har under krigets gång anklagats för att hjälpa Ryssland i det tysta.

I början av februari rapporterades det om att landet förser Moskva med högteknologiskt militärt bistånd som kan användas i kriget i Ukraina.

Exporten uppges bryta mot internationella sanktioner.

De kinesiska leveranserna har upptäckts efter en genomgång av data från den ryska tullen som Wall Street Journal tagit del av.

Statsägda kinesiska bolag uppges ha skickat navigationsutrustning, störsändare och delar till stridsplan till Ryssland, rapporterar tidningen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen