Volodymyr Zelenskyj varnar för världskrig

2023 02 20

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att Moskvas anfallskrig i Ukraina kan utvecklas till ett världskrig om Kina allierar sig med Ryssland.

– Om Kina allierar sig med Ryssland blir det världskrig, säger Zelenskyj till tyska Welt.

Presidentens uttalande kommer kort efter hans möte med USA:s president Joe Biden.  Biden anlände till Ukrainas huvudstad Kyiv under måndagen. 

USA varnar 

USA har varnat för att Kina planerar att börja förse Ryssland med ”dödliga vapen” för att hjälpa Moskva att vinna kriget.

Kinas vapenleveranser kan inledas i närtid.

Peking planerar att skicka vapen till Ryssland inför Ukrainas förväntade våroffensiv, rapporterar NBC News med hänvisning till fyra amerikanska tjänstemän.

– Vi har varit tydliga med vår oro för leveranser av dödliga vapen. Vi har ännu inte sett att de (Kina) passerat den gränsen, men vi tror att de överväger att göra det, säger en källa till nyhetskanalen.

När  USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade sin kinesiske motsvarighet Wang Yi under säkerhetskonferensen i München, betonade Blinken att allt materiellt stöd från Peking till Rysslands militär skulle få "allvarliga konsekvenser" för relationerna mellan USA och Kina, rapporterar Financial Times.

Kina slår tillbaka

Peking har förnekat uppgifterna.

På säkerhetskonferensen i München avfärdade Wang Yi den amerikanska varningen.

– Vi kommer aldrig att acceptera USA:s försök att "diktera" villkoren för Kinas förbindelser med Moskva, sa han enligt Financial Times.  

Hjälper redan Ryssland

Kina har under krigets gång anklagats för att hjälpa Ryssland i det tysta.

I början av februari rapporterades det om att landet förser Moskva med högteknologiskt militärt bistånd som kan användas i kriget i Ukraina.

Exporten uppges bryta mot internationella sanktioner.

De kinesiska leveranserna har upptäckts efter en genomgång av data från den ryska tullen som Wall Street Journal tagit del av.

Statsägda kinesiska bolag uppges ha skickat navigationsutrustning, störsändare och delar till stridsplan till Ryssland, rapporterar tidningen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen