Vinterns väderprognos – bakslag för Putin

2022 10 13

Europa går mot en ovanligt varm vinter.

Det indikerar  EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus senaste långtidsprognos.

– Vi ser att vintern blir varmare än vanligt, säger Carlo Buontempo till AFP. Han är chef för Copernicus Climate Change Service som tagit fram väderprognosen.

Ett glädjande besked för husägare som oroar sig för de rekordhöga energikostnaderna och för europeiska beslutsfattare som vill undvika energiransonering på grund av nedskärningar i rysk gastillförsel.

Men dåliga nyheter för Rysslands diktator Vladimir Putin.

Kall vinter gynnar Moskva

Analytiker har pekat på att Putin hoppas på en kall vinter för att den strypta ryska gasexporten ska påverka kontinenten ordentligt.

Diktatorn förhoppning är att en lång period med minusgrader kommer orsaka svårigheter för europeiska länder och i slutändan försvaga EU:s beslutsamhet när det gäller att stödja Ukraina.

– Om vi ​​inte har några ryska leveranser och vi har en vinter som är kallare än genomsnittet med cirka 10 procent, kommer det att sätta press på det europeiska gassystemet, säger Gergely Molnar, gasanalytiker på Internationella energirådet, IEA, till AFP.

Samtidigt har flera EU-länder förberett sig inför årets kyligaste period.

De senaste månaderna har europeiska stater tävlat om att fylla upp sina strategiska gasreserver och köpt extra förnödenheter till rekordpriser från bland annat Algeriet, Qatar, Norge och USA.

– EU-lagren är nästan fulla, vilket ger en stor säkerhetskudde för konsumenter och företag som är beroende av gas för att värma upp sina hem, kontor och fabriker, rapporterar AFP.

Förklaringen

En förklaring till det förväntade ovanligt varma vinterhalvåret är det globala väderfenomenet "La Nina".

– Under ett La Nina-år tenderar den senare delen av den europeiska vintern att gynna västliga vindar, så det blir varmt och blött, säger Carlo Buontempo till AFP.

Invånare i Europa kan dock räkna med en kylig period i december, enligt Copernicus prognos.

Foto: President of Russia Office resp C. Cruttenden

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen