Vinterns väderprognos – bakslag för Putin
2022 10 13
Europa går mot en ovanligt varm vinter.
Det indikerar EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus senaste långtidsprognos.
– Vi ser att vintern blir varmare än vanligt, säger Carlo Buontempo till AFP. Han är chef för Copernicus Climate Change Service som tagit fram väderprognosen.
Ett glädjande besked för husägare som oroar sig för de rekordhöga energikostnaderna och för europeiska beslutsfattare som vill undvika energiransonering på grund av nedskärningar i rysk gastillförsel.
Men dåliga nyheter för Rysslands diktator Vladimir Putin.
Kall vinter gynnar Moskva
Analytiker har pekat på att Putin hoppas på en kall vinter för att den strypta ryska gasexporten ska påverka kontinenten ordentligt.
Diktatorn förhoppning är att en lång period med minusgrader kommer orsaka svårigheter för europeiska länder och i slutändan försvaga EU:s beslutsamhet när det gäller att stödja Ukraina.
– Om vi inte har några ryska leveranser och vi har en vinter som är kallare än genomsnittet med cirka 10 procent, kommer det att sätta press på det europeiska gassystemet, säger Gergely Molnar, gasanalytiker på Internationella energirådet, IEA, till AFP.
Samtidigt har flera EU-länder förberett sig inför årets kyligaste period.
De senaste månaderna har europeiska stater tävlat om att fylla upp sina strategiska gasreserver och köpt extra förnödenheter till rekordpriser från bland annat Algeriet, Qatar, Norge och USA.
– EU-lagren är nästan fulla, vilket ger en stor säkerhetskudde för konsumenter och företag som är beroende av gas för att värma upp sina hem, kontor och fabriker, rapporterar AFP.
Förklaringen
En förklaring till det förväntade ovanligt varma vinterhalvåret är det globala väderfenomenet "La Nina".
– Under ett La Nina-år tenderar den senare delen av den europeiska vintern att gynna västliga vindar, så det blir varmt och blött, säger Carlo Buontempo till AFP.
Invånare i Europa kan dock räkna med en kylig period i december, enligt Copernicus prognos.
Foto: President of Russia Office resp C. Cruttenden
Text: Redaktionen