SVERIGE: Villaägare riskerar miljonsmäll

2023 07 10

Bostäder i EU ska vara klimatneutrala år 2050.

Det fastslog unionen i slutet av juni.

Det nya beslutet kan slå hårt mot flera hushåll i Sverige.

Villaägare kan behöva lägga uppemot en halv miljon kronor på investeringar för att uppfylla kravet, rapporterar GP.

Enligt Anders Lundgren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Göteborg och Mölndal, berörs drygt 40 procent av villaägarna av det nya EU-beslutet. 

De kan behöva byta fönster, isolera väggar och byta värmesystem. 

– Att man ska tvinga folk att göra renoveringar känns väldigt konstigt. Om 40 procent av hushållen måste göra energieffektiviseringar med tillräcklig isolering, kanske luft/luftvärmepump och byta fönster. Då blir man högre belånad, säger Anders Lundgren till GP.

Etappmål 2030

Redan till 2030 ska växthusgasutsläppen och energiförbrukningen i EU:s byggsektor minska rejält.

EU:s medlemsländer har enats om att man ska minska klimatutsläppen med 55 procent till 2030.

Målet är en del av klimatpaketet ”Fit for 55”, som EU antog under det svenska ordförandeskapet.

Klimatpaketet innehåller bindande lagstiftning på klimat-, energi- och transportområdet – bland annat finns det nya regler om ”energisnåla hus”.

– Med EU:s klimatpaket Fit for 55 så läggs grunden för en ny europeisk klimatpolitik – med syftet att sänka EU:s utsläpp med 55 procent till 2030. Ramverket förändrar förutsättningarna för all europeisk klimatpolitik och Sverige måste nu analysera vad Fit for 55 får för konsekvenser för den nationella politiken, sa statsminister Ulf Kristersson (M) när klimatpaketet presenterades.

Nivå D

Enligt de nya direktiven ska samtliga bostäder i EU  ha den europeiska energiklassen D inom tio år.

Sverige har i dag en egen nivå D.

Vad nivån innebär utifrån EU:s definition är dock oklart.

Enligt mäklare Anders Lundgren finns det ett betydande antal svenska bostäder som inte uppnår D-nivån i dagsläget. 

– Det är väl nästan 40 procent av husen som ligger sämre än D. När man byggde på 70-talet byggde man väldigt många hus med direktverkande el och då får man den klassningen. Sedan har vi många gamla hus som har haft oljepanna som nu har elpanna, säger han till GP.

"Märkligt tyst"

Robert Boije, chefsekonom på storbanken SBAB, varnar även för att de nya EU-direktiven kan bli en dyr historia. 

– Det är märkligt tyst i Sverige om EU:s nya förslag om energisnålare ­bostäder, trots att det kan bli dyrt i både flerbostadshus och villor, skriver han i DN.

Vidare skiver Boije att det är högst troligt att det kommer att krävas mycket stora investeringar i det befintliga bostadsbeståndet om Sverige ska kunna leva upp till förslaget bara genom att öka energiklassningen av bostäder från klass G till D till 2033. 

– Och EU:s ambitionsnivå är således att nå klass A i hela beståndet till 2050. Ett väsentligt lägre bostadsbyggande de närmaste åren lär inte göra saken lättare, framhåller SBAB:s chefsekonom. 

Utreder konsekvenserna

Regeringen har gett utredare John Hassler i uppdrag att analysera vad EU:s nya klimatpaket kan innebära för den svenska klimatpolitken.

I utredarens uppdrag ingår bland annat att:

- ta fram övergripande principer för hur en samhällsekonomiskt effektiv klimatpolitik kan utvecklas och som gör det möjligt för Sverige att nå sina åtaganden på EU-nivå till 2030 samt skapa förutsättningar för att nå Sveriges etappmål och långsiktiga klimatmål om noll nettoutsläpp senast 2045.

- analysera hur politiken för klimatomställningen kan främja en effektiv strukturomvandling som bidrar till att skapa konkurrenskraft, hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet.

- ge förslag om hur Sverige kan bidra till effektiva klimatåtgärder utanför EU.

Källa: Regeringen

Foto: P. Kapischka

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Ica går ut med varning till kunder

2025 04 26

Ica går ut med en bedrägeri-varning.

Livsmedelsjättens varumärke är det senaste av en rad företag som har kapats av bedragare i syfte att lura människor.

Människor har fått sms från bedragare som utger sig komma från Ica, och en av kedjans butiker går ut med en varning för att förhindra att folk förlorar sina pengar.

Ica varnar

På sociala medier skriver Ica-butiken som har lagt märke till situationen så här:

– VARNING FÖR BEDRÄGERIER. Just nu går det ut SMS från någon som utger sig för att vara Ica. Vill bara varna för att inte ringa, gå in på länkar eller registrera via Bank-id. Det är inte Ica utan bedrägerier. Var försiktiga där ute.

Tänk på detta

Under de senaste åren har många svenskar blivit utsatta för bedrägeriförsök.

Bedragarna kan använda sig av olika metoder – men en sak som är återkommande är att de försöker stressa de tilltänkta offren till att ta snabba beslut.

Det är alltid en bra idé att ställa sig skeptisk till de meddelanden, mejl och samtal som kommer in – och ifrågasätta om det verkligen är det varumärke eller den myndighet som det ser ut att komma från.

Har ansvar

Polisen och bankerna har ett stort ansvar i förebyggandet av bedrägerier och arbetar på olika sätt för att försöka förhindra brott.

Nordea har flera tips på saker att tänka på.

Det handlar bland annat om att undvika att svara på samtal eller sms som man inte hade väntat sig – och aldrig klicka på okända länkar.

Officiella uppgifter

Det är bra att använda officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen i fall av osäkerhet.

Innan man klickar på länkar i sms är det bra att ta en närmare titt på webbadressen. 

Långa webbadresser, eller sådana som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.

– Dela aldrig känslig information via sms, meddelar Nordea.

– Varken vi, andra banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.

Foto: Ica

Text: Redaktionen