SVERIGE: Vill utöka skyldighet för tusentals 18-åringar

2022 12 23

Uppemot 10 000 svenska tonåringar kan få en särskild 18-årspresent framöver.

Det handlar om att regeringen vill inkludera tusentals fler ungdomar i det militära som ska göra lumpen kommande år, rapporterar SVT.

Var tionde ung person

Idag är det mellan 5 000 och 6 000 unga som gör värnplikten. Sedan tidigare står det även klart att den siffran ska öka till 8 000 år 2025.

Men det räcker inte, enligt regeringen, som vill att 10 000 personer ska göra lumpen varje år senast 2035. Det innebär att var tionde ung person skulle vara aktuell för värnplikten.

– Grunden är att Sverige ska ha ett starkare försvar, och då måste vi också kunna personalförsörja det. Därför behöver vi bygga ut värnplikten, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Oppositionen stöttar

Förslaget får stöd även i oppositionen. Tidigare har Socialdemokraterna slagit fast ett mål på 8 000 – men kan tänka sig fler.

– Nu har vi sagt 8 000 till år 2025. Sedan vill vi att man ska gå upp till 10 000 så snabbt som möjligt, säger Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist till SVT.

Oklart om tjänstgöring vid Natokrig

En stor fråga gäller dock den vad Sveriges framtida Natomedlemskap kommer att innebära för värnplikten och utlandstjänstgöring.

I nuläget finns det inga regler för om personer som gjort lumpen kan skickas som soldater till andra länder, vilket nu regeringen vill utreda och se över om lagen behöver ändras.

– Lagen säger att värnpliktiga ska användas vid försvar av Sverige, det är ju en definitionsfråga var det börjar. Vi har tillsatt en utredning som ska återkomma i höst som tittar på lagstiftningen för att använda värnpliktiga utanför Sverige, säger Pål Jonson, och betonar att frivillighet och motivation kommer att vara viktiga faktorer även i framtiden.

Utökats i omgångar

Alla tonåringar får samma år som de fyller 18 ett brev hem med information om mönstring som enligt lag, med vissa undantag, måste fyllas i sanningsenligt.

Värnplikten pausades 2010 men återupptogs delvis 2014 då personer som redan var krigsplacerade kunde kallas till repetitionsutbildningar.

Fyra år senare utökades värnplikten ytterligare. 

– Nu mönstras årligen ett stort antal 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning, framhåller Försvarsmakten på sin hemsida.

Längden på utbildningen är mellan sex och 15 månader. Första delen är den så kallade grundläggande militära utbildningen, GMU, och pågår i tre månader. Därefter följer en befattningsutbildning på upp till 12 månader.

Foto: E. Reyna

Text: Redaktionen