Ungdomar vill ta över Liberalerna

2022 11 10

Erik Berg, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, planerar redan att ta över makten i Liberalerna.

Ordföranden i Liberala ungdomsförbundet, Luf, är mycket kritisk till det samarbete med Sverigedemokraterna som huvudpartiet inledde i form av Tidöavtalet efter valet.

Redan nu ser han dock att Luf-profiler håller på att förändra Liberalerna inifrån, till exempel genom den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari, berättar han i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi är redo att ta över det här partiet. Och det kommer vi absolut att göra, säger Erik Berg till tidningen.

Vill se fler ungdomar

En stor anledning till att Luf:s ordförande vill se intern förändring är migrationsfrågan. Ett område där Liberalernas partiledning körde över partibesluten i och med att man ingick Tidöavtalet där SD fick stort genomslag i just frågor om migration.

– Maktövertagandet måste fortsätta. Om partiledningen inte gillar att lyssna på partibesluten måste vi se till att få in fler luf:are i partiledningen, säger Erik Berg till DN.

Han poängterar också att med ett sådant skifte skulle det vara slut på avtal med Sverigedemokraterna.

– Då kommer inte finnas utrymme för SD-samarbete.

Öppen kritik mot huvudpartiet

Ända sedan de tre regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterade Tidöavtalet tillsammans med Sverigedemokraterna har L:s ungdomsförbund öppet vädrat sitt missnöje mot samarbetet med just SD.

Inför statsministeromröstningen, som sedermera slutade att Ulf Kristersson (M) tog över posten, krävde Luf att huvudpartiet skulle rösta nej till M-ledaren.

– Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021, framhöll just Erik Berg tillsammans med vice ordförande Olle Johnsson i Luf i en debattartikel i Expressen.

Försvarat innehållet

Flera andra L-aktörer riktade också kritik mot överenskommelsen. Bland annat partistyrelseledamoten Jan Jönsson.

Men partiledare Johan Pehrson försvarade avtalet och dess innehåll.

– Jag har inget krav på människor att man ska gilla allting. Jag försöker upplysa alla liberaler om att Liberalerna i århundrade ingått i olika regeringar. Man kompromissar och ibland blir det andra partiers politik. Man får ge och ta. Så det är en orättvis beskrivning men det är klart att det innehåller både sött och salt, sade L-ledaren i oktober.

Foto: Viktor Pettersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen