Vill ta bort kungliga flaggdagar – När Victoria tar över

2021 09 23

Alla de kungliga namnsdagarna bör slopas som flaggdagar och istället bör valet till Europaparlamentet bli ny allmän flaggdag.

Det är innebörden av ett nytt förslag som presenteras i en utredning som idag tas emot av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) rapporterar Aftonbladet.

När Victoria blir drottning

Kommittén som står bakom förslaget om förändringar av Sveriges flaggdagar föreslår att nyordningen ska träda ikraft i samband med nästa tronskifte. Med andra ord skulle traditionen att hissa svenska flaggan runt om i landet när kungafamiljen har namnsdag upphöra samma dag som Kronprinsessan Victoria blir drottning av Sverige.

Helt ny flaggdag föreslås

En tröst för de som tycker det är trist när antalet flaggdagar minskar är att man istället föreslår en helt ny flaggdag i Sverige och det skulle vara den dag vart femte år då valet till Europaparlamentet äger rum.

Medaljer

I utredningen kommer även nya förslag om hur Sveriges belöningssystem med medaljer fungerar. Förslaget innebär att från och med 2023 skall belöning utgå för den som “lämnat ett varaktigt avtryck på samhället i stort”.

– Konkret består det bland annat av ordenstecken och medaljer. Flera av dem har delats ut i 200 år och utgör en del av vårt kulturarv, säger Björn von Sydow som är ordförande för kommittén till Aftonbladet.

Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna

[yop_poll id="632"]