2023 04 22

JUST NU: Vill skicka väpnad styrka till Sudan

Regeringen Kristersson förbereder nu en mycket brådskande väpnad insats i krislandet Sudan.

Läget i Sudan har försämrats kraftigt på kort tid och minst 400 personer uppges ha dödats.

Den verkliga siffran kan vara mycket, mycket högre.

Goda råd dyra

Bakgrunden är att våldsamma strider har brutit ut mellan Sudans armé och den paramilitära grupperingen Rapid Support Forces som strider om makten i landet.

Situationen på marken i huvudstaden Khartoum och i andra delar av det enorma landet med 46 miljoner invånare eskalerar och nu är goda råd dyra för omvärlden som vill rädda sina medborgare ut ur landet.

– Som UD tidigare har berättat så finns både utsänd svensk personal i Sudan och andra svenskar, säger utrikesminister Tobias Billström vid en extrainsatt presskonferens på lördagskvällen.

Ovanligt beslut

Regeringen hoppas nu på att kunna få ut såväl ambassadpersonalen, deras familjer och anhöriga samt även anda svenska i landet.

Försvarsminister Pål Jonson förklarar att regeringen nu vill att riksdagen agerar skyndsamt för att fatta ett ovanligt beslut.

– Beslutet skulle i så fall innebära att riksdagen medger att regeringen ställer en väpnad styrka till förfogande, säger försvarsministern.

Fritagningsinsatser

Styrkans uppgift är utmanande.

– Att stödja och genomföra en evakueringsinsats av svenska och utländska medborgare från Sudan.

Den svenska väpnade styrkan ska på plats i Sudan kunna genomföra följande insatser:

- Skyddsinsatser

- Räddningsinsatser

- Fritagningsinsatser

Ska kunna förstärkas

– Styrkan ska därför med kort varsel också kunna förstärkas för att kunna bibehålla handlingsfrihet vid ett utdraget eller ytterligare försämrat säkerhetsläge, säger försvarsministern.

Det hela ska genomföras i samarbete med andra länder understryker utrikesministern.

Statsminister Ulf Kristersson och M-KD-L-regeringen, som samverkar med SD, har förberett planerna på en väpnad styrka den senaste veckan.

Extrainsatt möte i morgon

– Sedan stridigheterna utbröt den 15 april så har regeringen jobbat hårt med förberedelser för att kunna bistå vid ett internationellt evakueringsuppdrag så fort det blir möjligt, säger Tobias Billström.

I morgon söndag väntas riksdagen kallas till ett extrainsatt sammanträde för att godkänna regeringens planer på en väpnad styrka till Sudan.

Ett godkännande från riksdagen är ett krav för att Sverige ska kunna sända väpnade styrkor till andra länder.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen


Stor vändning om Ukraina – Trumps krav i avtalet ryker

2025 04 29

Det omtalade mineralavtalet mellan USA och Ukraina skulle betala tillbaka för pengarna amerikanerna bidragit med i kriget.

Det hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i år.

– Vi kommer att få tillbaka våra pengar eftersom det helt enkelt inte är rättvist. Och vi får se, men jag tror att vi är ganska nära en överenskommelse, och vi borde vara nära en överenskommelse, sade Trump på en konferens i februari.

Vändningen: kravet ryker

Nu framkommer att USA inte kommer att begära att Ukraina ska återbetala tidigare bistånd via mineralavtalet, vilket fram till nyligen förespråkats av Trump.

Det bekräftar Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal i ett uttalande, rapporterar Kyiv Post.

– Överenskommelser har nåtts om att avtalet inte inkluderar bistånd som tillhandahållits före undertecknandet, framhåller premiärministern på Telegram.

Kyivs "röda linjer"

Denys Shmyhal antyder också att framsteg görs i att få fram ett avtal och att de juridiska teamen i både Ukraina och USA arbetar för att sätta villkoren.

Han säger också att Kyiv har deklarerat Ukrainas “röda linjer” gentemot USA.

– Juridiska team arbetar med avtalet. Vi gör goda framsteg. Det viktigaste är att vi tydligt har definierat våra röda linjer, avtalet måste uppfylla europeiska skyldigheter och inte heller strida mot Ukrainas konstitution och lagstiftning, uppger Shmyhal.

LÄS MER: Ny överenskommelse på gång – för att “trotsa Trump”

Ukraina: sanktioner avbryts inte

Tidigare har det kommunicerats att Ukrainas EU-ansökan inte ska hindras av det mineralavtal som upprättas mellan USA och det krigsdrabbade landet.

Även ett återuppbyggande av Ukraina finns med  i diskussionerna.

– Ukraina kommer att fortsätta att få stöd från partners, försäkrar Denys Shmyhal.

Han tillägger att länderna dessutom är överens om att USA:s sanktioner mot Ryssland inte ska upphöra.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande ett viktigt påtryckningsmedel, eftersom angriparen ständigt försöker försvaga dem. Vi är överens i den här frågan

LÄS MER: Expert befarar skräckbesked från USA: “Det här är slutet”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen