Vill sätta soldater på Grönland
2025 01 25
En toppchef inom EU vill se europeiska soldater på Grönland.
Den stora ön har blivit mycket omskriven sedan Donald Trump uttryckt intresse för att ta territoriet.
Sedan dess har retoriken höjts kring Grönland - där Danmark tydligt svarat att ön inte är till salu.
Nu öppnar en toppchef inom EU för att sätta europeiska soldater på ön.
Det rapporterar Reuters.
Vill se soldater
EU:s högste militäre tjänsteman, Robert Brieger, menar att det skulle vara meningsfullt att stationera trupper från EU-länderna på Grönland.
– Enligt min mening vore det helt logiskt att inte bara stationera amerikanska styrkor på Grönland, som hittills har varit fallet, utan också överväga att stationera EU-soldater där i framtiden, säger han.
– Med ökad isavsmältning till följd av klimatförändringar skapar detta också en viss potential för spänningar med Ryssland och eventuellt Kina.
Stort intresse
Trump har uttryckt ett intresse för att göra Grönland, ett autonomt territorium i Danmark, till en del av USA.
Han har inte uteslutit att använda militär eller ekonomisk makt för att övertyga Danmark om att lämna över Grönland.
Grönlands strategiska läge längs den kortaste vägen från Europa till Nordamerika, som är avgörande för USA:s varningssystem för ballistiska missiler, har gjort det till en prioritet för Trump.
Haft samtal
Donald Trump insisterade på att han menade allvar med sin beslutsamhet att ta över Grönland i ett vad som beskrivs som ett intensivt telefonsamtal med Danmarks premiärminister, enligt högt uppsatta europeiska tjänstemän.
Fem nuvarande och tidigare höga europeiska tjänstemän som informerades om samtalet menar att samtalet hade gått mycket dåligt.
De förklarar att Trump hade varit aggressiv och konfrontativ efter den danska premiärministerns kommentarer om att ön inte var till salu, trots hennes erbjudande om mer samarbete om militärbaser och mineralexploatering.
Det rapporterar Financial Times.
“En kalldusch"
Så här beskriver en av tjänstemännen samtalet:
– Han var mycket bestämd. Det var en kalldusch. Förut var det svårt att ta det på allvar. Men jag tror att det är allvarligt, och potentiellt mycket farligt.
Foto: A. Spratt
Text: Redaktionen