Vill riva stadsdelar i Sverige

2023 09 30

Nu riktas kritik mot regeringen och drastiska åtgärder föreslås.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har i dagarna diskuterat möjligheten att använda Försvarsmakten som en åtgärd för att försöka få stopp på det gängvåld som lamslagit Sverige.

Efter det dygn där tre personer förlorade livet i samband med våldsdåd som kopplas till gängkriminaliteten höll statsministern ett tal till nationen.

Där förklarade han att gängen ska jagas, och manar till samarbete mellan partierna för att försöka hitta lösningar på den problematiska utvecklingen.

Flera förslag

En som reagerade kraftigt på statsministerns tal var kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

Han riktar kritik mot Kristerssons tal, och kommer med flera förslag som han menar bör diskuteras och prövas.

– Jag saknar fortsatt många konkreta förslag som behöver prövas. Sådant som skapar något att förlora. Som gör att de kriminellas val drabbar dem själva hårt. Som ökar pressen. Och jag tror att tomheten på förslag beror på fortsatt avsaknad av insikt i vad som är problemet. Och det bekymrar mig djupt, framhåller han via Facebook.

Vill riva stadsdelar

Jansson radar upp ett antal egna förslag, däribland möjligheten att riva hela stadsdelar för att få bukt med gängkriminaliteten.

– Överväga att riva hela eller delar av stadsdelar för att slå sönder destruktiva strukturer och miljöer som utgör grogrund för eländet, menar Jansson.

Han vill även se mer djupgående insatser från polisen.

– En särskilt tillsatt polisstyrka om hundratals poliser och utredare som i praktiken vänder upp och ner och ut och in på nödvändiga stadsdelar i jakt på vapen, narkotika, stöldgods och personer som är i landet olovligen.

Flera dödsfall

September månad har varit synnerligen brutal vad gäller den brutala brottsligheten.

I sitt tal lyfte statsministern fram flera av de dödsfall som chockat landet.

– En 25-årig kvinna gick och la sig igår, en helt vanlig kväll, men fick aldrig vakna igen. I morse dödades hon i ett sprängdåd i Uppsala. Mina tankar är med henne och hennes familj, sade han.

Flera barn

Kristersson tog även upp de barn som hittats döda.

– Mina tankar är också med de tre barn, 13, 14 och 14 år gamla, som hittades avrättade i skogsområden utanför Stockholm. Deras föräldrar har tvingats uppleva alla föräldrars allra värsta mardröm, menade han i talet som går att läsa på regeringens hemsida.

Foto: C. Sivler

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen