Vill öka pressen på arbetslösa att söka jobb i Norrland

2021 09 29

– Alla som kan arbeta ska arbeta, säger socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

Sveriges arbetslöshet är väldigt ojämnt fördelad och i Norrland behöver man anställa många tusen personer framöver förklarar Sveriges Radio. Samtidigt går folk arbetslösa och lyfter socialförsäkringsstöd i andra delar av landet.

Behöver ställa högre krav

Socialdemokraterna vill därför öka trycket på att folk söker jobb där jobben finns – det vill säga i Norrland.

– Jag vill ha in mer rätt och plikt i arbetsmarknadspolitiken. Alla som kan arbeta ska arbeta. Vi behöver både motivera, ge möjlighet och jag tror också att vi till viss del också behöver ställa högre krav, säger arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) i Ekots Lördagsintervju i dag.

ANALYS

Nu är det ombytta roller – Norrland hade tidigare problem med arbetslöshet och utflyttning men nu har det vänt. Företagen skriker efter arbetskraft samtidigt som folk går utan jobb i södra Sverige.

Dubbel vinst

Som arbetslös har man vissa krav på sig för att erhålla socialförsökringsstöd och nu vill Socialdemokraterna öka mobiliteten och minska arbetslösheten genom att öka pressen på arbetslösa att söka de lediga jobb som finns.

För Sveriges ekonomi är det en dubbel vinst som kan göras om man kan minska arbetslösheten samtidigt som företagen kan stärkas genom att anställa fler och öka produktionen.

S jobbpolitik till valet
Arbetslösheten är en av de största frågorna till valet 2022 och Socialdemokraterna signalerar nu en inriktning där man är redo att öka stödet till sjuka samtidigt som man kan öka pressen på friska personer som saknar jobb.

Foto: Arbetsförmedlingen, Peter Kroon

[yop_poll id="660"]