Ryanair vill införa nytt förbud på flygplatser
2024 08 28
Flygplansjätten RyanAir vill se ett nytt förbud införas på flygplatser.
Bakgrunden till förslaget har att göra med att RyanAir under den senaste tiden har haft stora problem med stökiga och onyktra passagerare.
Nu vill flygjättens vd Michael O'Leary se att ett nytt förbud införs för passagerare på flygplatser.
Förbudet skulle innebära att passagerare max får konsumera två alkoholhaltiga drycker framöver.
Det rapporterar BBC.
Problem varje vecka
Vd:n framhåller att problem sker varje vecka på grund av berusade passagerare.
– Vi vill inte missunna folk att ta en drink. Men vi tillåter inte att folk kör rattfulla, ändå fortsätter vi att sätta dem i flygplan på 33 000 fot, säger han enligt BBC.
“Inte som förr”
O´Leary menar vidare att det var enklare förr i tiden.
– Förr i tiden var det vanligt att de som drack för mycket till slut ramlade omkull eller somnade. Men nu är dessa passagerare också på tabletter och pulver. Det är en blandning. Du får ett mycket mer aggressivt beteende som blir mycket svårt att hantera.
Pubkedjan Wetherspoons framhåller som svar att deras team brukar meddela anställda vid flygplatsen om folk vid baren börjar bete sig dåligt.
Har ökat
Enligt Sky News har förekomsten av “Air rage”, alltså aggressivt och våldsamt beteende på flygplan och flygplatser, ökat.
– Massbråk, sexuella övergrepp, fysiskt våld, hot på fyllan, verbala kränkningar, passagerare som klär av sig: alla är exempel på den typ av störande beteende som kabinpersonalen har upplevt de senaste åren, rapporterar Sky News.
Flera faktorer
Enligt sajten Psychology Today bidrar flera faktorer till Air rage.
– Frekventa resenärer är bekanta med de vanliga olägenheterna. Trånga utrymmen, kampen om utrymmet i bagageutrymmet, små säten, färre bekvämligheter ombord.
– Till listan över irritationsmoment läggs förseningar, stressen med trånga anslutningar, allmän resetrötthet och ibland även flygångest.
– Forskning tyder på att flygrädsla kan vara relaterad till fysisk och situationsbetingad ojämlikhet. Närmare bestämt kan antisocialt beteende ombord på ett flygplan utlösas av fysisk design som belyser ojämlikhet.
Foto: SAS AB
Text: Redaktionen