JUST NU: Vill införa kemisk kastrering av dömda våldtäktsmän

2022 07 01

Kristdemokraterna vill kastrera sexualbrottslingar innan de släpps ur fängelset.

Det uppger partiledaren Ebba Busch på en pressträff under fredagen.

– Varje dag anmäls 27 våldtäkter. Idag presenterar vi att våldtäktsmän och personer som begår sexualbrott mot barn ska kunna kastreras kemiskt. Om en person som Nytorgsmannen ska kunna bli fri ska kemisk kastrering ha skett innan frigivningen, skriver hon på Twitter.

Förslaget

Kristdemokraternas förslag handlar om följande punkter:

  •  Villkorlig frigivning ska slopas. Straffrabatten, som innebär att personen endast avtjänar två tredjedelar av sitt straff, ska inte kunna ges till brottslingar som vägrar att delta i återfallsförebyggande behandling, om det ingår i personens behandlingsplan.
  •  Kemisk kastrering ska tillämpas på vissa dömda sexualbrottslingar, som en förutsättning för att de ska bli villkorligt frigivna

"Minskar sexlusten"

– Det här är en medicinsk behandling som helt enkelt minskar sexlusten. Det bör vara ett villkor för villkorlig frigivning.  Vi behöver ha straff som står i relation till den kränkning som har skett av människovärdet och den kränkning som har skett av kvinnans liv, säger Ebba Busch på pressträffen.

Motiverar förslaget

KD-ledaren motiverar sitt nya förslag. Hon varnar för att sexualbrottslingar löper en stor risk för återfall och därmed är kemisk kastrering en "rimlig" lösning. 

– Den här typen av brottslighet räknas många gånger har ofta en väldigt hög risk för återfall i någon form och då tycker vi det här är rimligt. Att det här också ska vara en påföljd första tiden efter att man kommer ut, fastslår Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen