UTRIKES: ”Vill få slut på kriget så snart som möjligt”

2022 09 21

Rysslands Vladimir Putin vill se ett slut på kriget i Ukraina ”så snart som möjligt”.

Det säger Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan en intervju med amerikanska PBS.

Erdogan hänvisar till samtal som han haft med Putin under förra veckans möten i Uzbekistans.

– I Uzbekistan träffade jag president Putin och vi hade mycket omfattande diskussioner. Han visade att han är villig att avsluta det här så snart som möjligt, säger Erdogan till PBS.

I intervjun fick den turkiske presidenten svara på om han anser att Ryssland borde få behålla områden som landet ockuperat under invasionen.

– Nej, utan tvekan nej. Om en fred ska upprättas i Ukraina kommer naturligtvis återlämnandet av landet som invaderades att bli riktigt viktigt. Det är vad som förväntas. Det är vad som önskas. Herr Putin har tagit vissa steg. Vi har tagit vissa steg, säger Erdogan.

Beslut om folkomröstningar

Samtidigt som Erdogan talar om ett slut på kriget och ett återlämnande av ockuperat territorium har den ryska ockupationsmakten beslutat sig för att arrangera ”folkomröstningar” i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Ryskstödda separatister i  Donetsk-regionen i östra Ukraina kommer att hålla folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland mellan den  23 och 27 september, erfar nyhetsbyrån.

Separatister i Luhansk uppges även planera att anordna omröstningar under samma period och ryskutnämnda ledare i Cherson-regionen i södra Ukraina har beslutat att arrangera en folkomröstning i närtid.

Uppgifterna har bekräftats av den första vice talmannen i den ryska duman, rapporterar TASS.

Besluten kommer i samband med att en ukrainsk motoffensiv pressat tillbaka ryska styrkor i landets östra och södra delar.

Riggade folkomröstningar

Ryssland har tidigare genomfört en folkomröstning på den ockuperade Krymhalvön 2014.

Invånarna fick rösta om att tillhöra Ryssland. Enligt siffrorna röstade en majoritet ja. 

Valet är dock inte internationellt erkänt – 13 av 15 medlemmarna i FN: s säkerhetsråd röstade för att ogiltigförklara valet.

Resultatet av eventuella folkomröstningar i ockuperade områden kan således inte betraktas som trovärdigt, då omröstningarna kommer att vara riggade i rysk favör.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen