Viktor Orbán ursinnig – “Är en våldtäkt”

2023 10 06

Ungerns premiärminister Viktor Orbán går till kraftig attack mot EU.

Redan i onsdags började ilskan byggas upp.

Detta efter att EU kommunicerat att unionen nu är överens om flera nya regler gällande asylsökande och illegal migration till medlemsländerna.

Bland annat ska länder som motsätter sig att ta emot människor som söker asyl behöva betala till andra länder som välkomnar migranter.

Beskedet faller inte alls Ungern eller Polen  i smaken – som båda sagt nej till ta emot asylsökande.

Och nu rasar den ungerska premiärministern mot överenskommelsen.

– Bryssel våldtog lagenligt Ungern och Polen, uttrycker Viktor Orbán på X, tidigare Twitter.

"Kommer försvara oss"

Premiärministern tillägger:

– Det blir ingen kompromiss om migration. Inte idag och inte under de kommande åren.

– Vi kommer att försvara våra gränser från migranter och även från Brysselbyråkrater.

"Inget migrantgetto"

Viktor Orbán hade redan i tisdags uttalat mycket skarpt och kompromisslöst inför de förhandlingar som EU skulle föra i veckan.

– Ungern är ett suveränt land, framhöll han, även det på plattformen X.

– Vi kommer inte att bli ett migrantgetto och vi kommer inte att ge upp vår rätt att ha en egen utrikes- och ekonomisk politik.

Behov av omplacering

Frågan om hur asylsökande ska fördelas över medlemsländerna var en av de hetaste på agendan när EU diskuterat under de senaste dagarna.

Italien och Grekland är ofta den första destinationen för många flyktingar, vilket gör att ett behov av omplaceringar uppstått för att minska trycket på medelhavsländerna.

Beredda att blockera

Både Polen och Ungern har uttryckt att man är beredda att blockera dagens deklaration från EU-toppmötet i spanska Granada.

– Jag tror det, ja, säger en högt uppsatt polsk tjänsteman till The Guardian.

– På grund av migrationsdelen.

I samband med dagens möten vädrade man också sitt missnöje över EU:s migrationsbesked.

– Vi räds inte order från Berlin och Bryssel, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki enligt AFP.

– Planen är att släppa in illegala invandrare till länder som inte vill acceptera dem och att införa hänsynslösa straff. Polen fördömer detta starkt.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen