Viktor Orbán bekräftar skräckscenario för Ukraina

2024 03 11

USA är den i särklass största bidragsgivaren av militärt stöd till Ukraina.

Men ett nytt stödpaket på 60 miljarder dollar stoppas av Republikanerna efter kraftiga uppmaningar från partiets presidentkandidat tillika USA:s ex-president Donald Trump.

En tung smäll för Ukraina.

President Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrij Yermak har varnat för att uteblivet amerikanskt stöd kan leda till att Ukraina förlorar kriget mot den ryska diktaturen.

– Naturligtvis innebär det att det bli omöjligt att ständigt kunna befria ockuperade områden, vilket leder till den stora risken att förlora detta krig, varnade han för i december, enligt Reuters.

Flera expert och bedömare delar Andrij Yermaks bedömning.

– Det är svårt att se hur Europas länder skulle kunna leverera tillräcklig militär hjälp till Ukraina utan USA för att Kiev skulle kunna vinna kriget även om de skulle vilja försöka ersätta Washington som leverantör.

– Den politiska logiken i världens enda militära supermakt kan mycket väl kollidera med den strategiska logiken kring Ukrainakriget på ett sätt som leder till ett krigsslut där Ryssland fortsatt ockuperar delar av Ukraina och ryska befattningshavare inte straffas för sina krigsbrott.

Det framhåller Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet och professor emeritus i statsvetenskap, i en analys av USA:s stöd till Ukraina.

Orbán: Inga pengar till Ukraina

Nu riskerar Ukrainas skräckscenario att bli verklighet.

Om Donald Trump vinner presidentvalet i november kommer USA upphöra att stödja Ukraina.

Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán som nyligen träffade Trump i hans residens i Florida.

– Han kommer inte att ge ett öre till kriget mellan Ukraina och Ryssland. Därför kommer kriget att upphöra, eftersom det är uppenbart att Ukraina inte kan stå på egna ben, säger Orbán enligt The Guardian.

– Om amerikanerna inte ger pengar och vapen, då kommer detta krig att vara över. Och om det ekonomiska stödet från USA upphör, då kan européerna inte finansiera detta krig på egen hand, och då kommer kriget att upphöra, fortsätter premiärministern.

Allierad med Ryssland

Ungern är ett av få EU-länder som upprätthållit en starkt relation till Ryssland efter landets fullskaliga invasion av Ukraina.

Orbán har vägrat att leverera vapen till Ukraina och under hans styre har Ungern hållit fast vid sina nära ekonomiska band med Moskva.

Den ungerske premiärministern är även en av få världsledare som träffat Vladimir Putin efter invasionen 2022. I oktober träffade Orbán den ryska diktatorn i Kina, trots massiv kritik från västvärlden.

Biden: ”Kommer inte böja mig”

Till skillnad från Donald Trump står USA:s sittande president Joe Biden fast vid att USA måste fortsätta stödja Ukraina.

– Mitt budskap till president Putin är enkelt. Vi kommer inte att vända ryggen till. Vi kommer inte att böja oss. Jag kommer inte att böja mig, framhöll Biden i fredags under det så kallade State of The Union-talet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen