Viktigt besked om covidvaccinet och hjärtproblem

2024 09 30

I enstaka fall har vaccinationer mot covid-19 gett upphov till hjärtkomplikationer.

I sällsynta fall har personer drabbats av hjärtinflammation efter att ha tagit mRNA-vaccin.

– En mycket sällsynt biverkan efter vaccinationen mot covid-19 är inflammation av hjärtmuskeln. Då kan man få ont i bröstet och svårt att andas, skriver Folkhälsomyndigheten om fenomenet.

Nu kommer ett definitivt besked om vaccinets koppling till hjärtkomplikationer.

I en omfattande studie fastslår forskare från Göteborgs universitet att risken för allvarlig hjärt- och kärlsjukdom minskar efter covidvaccination.

– Fullt covidvaccinerade har påtagligt lägre risk för att drabbas av svårare hjärt-kärltillstånd kopplade till covidinfektion, fastslår forskarna i den rikstäckande studien.

Stor studie – 8 miljoner svenskar

Studien bygger på data från 8 miljoner svenskar i nationella hälsoregister under cirka två år, från slutet av december 2020 när vaccinationerna mot covid-19 startades till och med hela 2022.

Forskarna har studerat så kallat riskfönster – det vill säga tiden direkt efter en enskild covidspruta.

Hjärt- och kärlhälsan efter full vaccination har sedan jämförts med hjärt- och kärlhälsan hos dem som vid motsvarande tidpunkt inte hade påbörjat någon vaccination.

– För de flesta av utfallen, särskilt de allvarligare, sågs minskade risker för hjärt- och kärlrelaterade händelser efter vaccination, särskilt efter dos tre. Risken för hjärt- och kärlhändelser efter full vaccination var i allmänhet 20-30 procent lägre än när ingen vaccination påbörjats, framhåller forskarna.

Studien bekräftar samtidigt att mRNA-vaccin leder till ökad risk för inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck en till två veckor efter sprutan.

Men vaccinerade personer löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med ovaccinerade.

– De hjärt-kärlrelaterade riskökningar vi ser efter en covid-19-vaccination är tillfälliga och gäller inte i de allvarligare tillstånden, medan full vaccination avsevärt minskade risken för flera allvarligare hjärt-kärlutfall kopplade till covid-19, till exempel hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Det här understryker de skyddande fördelarna med fullständig vaccination, säger Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi och en av forskarna bakom studien.

Fakta om studien

- Forskningen utgår från avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi, och Yiyi Xu, docent i arbets- och miljömedicin, som huvudansvariga. Bland övriga författare finns Mats Börjesson, hjärtläkare och professor i idrottsfysiologi, och Magnus Gisslén, infektionsläkare, professor i infektionssjukdomar och statsepidemiolog.

- I studien ingår riskanalyser för en rad hjärt-kärlsjukdomar relaterade till både hjärta och hjärna: inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck, rubbad hjärtrytm, hjärtsvikt, TIA och stroke, varav de två senare orsakas av försämrat blodflöde i hjärnan.

- Studien har publicerats i tidskriften European Heart Journal

Källa: Göteborgs universitet                    

Foto: E. Us

Text: Redaktionen


Brevlådorna försvinner – det här införs i stället

2024 12 07

Svenska folket beställer hem paket som aldrig för.

Paketvolymerna under årets Black Week ökade med över 17 procent jämfört med samma period förra året.

Det visar färsk statistik från Postnord.

– Vi har sett en försiktigt positiv trend för e-handeln under året men de här nivåerna har överträffat alla förväntningar. Det är glädjande att så många väljer PostNord som leverantör. Det har varit ett högt tryck på terminalerna men det har vi klarat väl, säger Johan Uddin, Head of Parcel Operations på Postnord Sverige.

Hårt tryck på affärer

Den kraftiga uppgången innebär ett ökat tryck på de lokala postombuden och paketboxarna.

Nu riktar Postnord en uppmaning till allmänheten.

– De stora volymerna innebär ett hårt tryck, både på våra ombud och paketboxarna som blivit ett väldigt populärt leveransalternativ. Därför vill vi uppmana alla att hämta ut sina paket så snabbt som möjligt för att göra plats åt andra som också vill ha sina julklappar säger Johan Uddin.

Brevlådorna försvinner – det här ersätter

Med anledning av de ökade paketvolymerna öppnar Postnord för en betydande förändring.

Företaget vill ersätta brevlådor med paketboxar, vilket skulle minska trycket på postombuden.

I framtiden hoppas Postnord att paketboxarna ska ta över och ersätta brevlådorna helt och hållet, rapporterar E-handel.

– Vårt mål är att du ska titta ut genom fönstret och se en paketbox från Postnord, säger Robin Olsen, avgående vd Postnord Norge, till sajten.

Fakta: Postnords paketboxar

- Postnords paketboxar står utomhus i bostadsområden och på andra platser där människor rör sig i vardagen. Kunder kan hämta sina paket när det passar, dygnet runt.

- För att kunna öppna luckan används Postnords app och registrering med mobilt Bank-ID. Via Appen kan kunder också följa leveransen hela vägen. 

- Postnord beskriver sina paketboxar som ett miljövänligt alternativ:

”Alla våra leveranser till paketbox i Sveriges tolv största kommuner är fossilfria, och senast 2027 är hela last-mile fossilfri. Dessutom finns paketboxar ofta på promenadavstånd från hemmet, kontoret eller andra platser där du är på språng.”

Foto: Postnord

Text: Redaktionen


Natoland inleder jätteprojekt i Ukraina – slår till mot Ryssland

2024 12 07

Natolandet Estland inleder ett nytt stort projekt i Ukraina.

Från och med nästa år kommer det estniska säkerhetsföretaget Frankenburg Technologies börja testa sina luftvärnsrobotar i Ukraina.

– Tekniken är lovande och vi kommer att börja testa den i Ukraina under det nya året, säger Kusti Salm, vd för Frankenburg Technologies och Estlands tidigare försvarsminister, till public service-kanalen ERR.

Salm bekräftar att Estland och Ukraina har tecknat ett avtal.

– Vårt mål är att hjälpa Ukraina att vinna detta krig. För att göra detta erbjuder vi testskjutningar av en ny lågkostnadsrobot. Roboten kan användas för att skjuta ner inkommande projektiler, främst obemannade flygfarkoster (drönare).

Massproduktion

Vd:n lovordar det nya vapnet och berättar att Frankenburg Technologies har stora planer för luftvärnsroboten.

– Vi vill utveckla ett robotsystem som är tio gånger billigare jämfört med systemen i dag och som har en produktionskapacitet som är hundra gånger större. Vi siktar på att producera kvantiteter som vida överstiger nuvarande industrikapacitet.

Det estniska företaget planerar initialt att producera dussintals robotar per vecka. Under 2025 kommer siffran att öka till flera hundra robotar per vecka.

Frankenburg Mark 1

Luftvärnsroboten som ska testas i Ukraina går under namnet ”Frankenburg Mark 1”. Den har kapacitet att träffa mål som befinner sig två kilometer upp i luften.

Ukraina är i stort behov av att stärka sitt luftförsvar.

Under hösten har flyglarmen tjutit var och varannan dag i landet. 

I november uppgav president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland avfyrat 800 flygbomber, 460 drönare och 20 robotar inom loppet av en vecka.

– Ukraina behöver mer luftförsvar. Vi arbetar med denna fråga tillsammans med våra partners, sade presidenten.

LÄS MER HÄR:

Fartyg med vapen har gått på grund – på väg till Natojätte

Arkivfoto: Nato

Text: Redaktionen