JUST NU: Viktig metall kan stämplas som hälsofarlig

2022 08 09

EU vill klassa den viktiga batterimetallen litium som hälsofarlig och giftig. 

Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till ett förslag från EU:s kemikaliemyndighet.

Enligt myndigheten riskerar höga halter av litium att hämna fosterutvecklingen.

Forskning har indikerat att höga halter av metallen i sällsynta fall kan leda till missbildningar.

– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling. EU:s kemikaliemyndighet beaktar framför allt påverkan på fostrets hjärta, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

Viktigt metall

I dag används litium i allt från bilbatterier till mobiltelefoner.

EU:s behov av metallen till 2030 beräknas vara 18 gånger så stort som i dag, uppger SR Ekot.

– EU har idag ingen egen utvinning av litium och utmaningen är enorm, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi på Luleå Tekniska universitet, till radiokanalen.

Hård kritik

Flera branschorganisationer är kritiska till EU:s nya direktiv.

Att stämpla litium som hälsofarligt skulle få förödande konsekvenser enligt  Chris Heron. Han är kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux.

– I vår mening saknas vetenskapligt stöd för en så här strikt klassificering. Den skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger han till SVT.

Fakta litium

  • Kunskapen om negativ hälsopåverkan av litium kommer främst från medicinering med litium för olika mentala sjukdomar, där den dagliga dosen ofta är 450–1300 mg.
  • Rapporterade bieffekter inkluderar påverkan på sköldkörteln och njurarna.
  •  Eventuella effekter av litium-haltigt dricksvatten är inte så väl studerat.
  • Studier från olika byar i sydamerikanska Anderna, där stor del av världens litium bryts, har visat på stor variation i litiumhalter i brunnsvatten, 1–1000 µg/liter. Studier i dessa områden tyder på påverkan på sköldkörtelns funktion.
  • Studier av gravida kvinnor i området visade på samband mellan litiumintag via dricksvatten och lägre fostertillväxt samt påverkan på mammornas sköldkörtelfunktion och regleringen av kalcium.
  • Källa: Karolinska Institutet

Foto: C. Snap

Text: Redaktionen