JUST NU: ”Kommer uppnå fred på våra villkor”

2022 08 08

Rysslands före detta president Dmitrij Medvedev hävdar att Moskva kommer uppnå "fred"  i Ukraina.

Ryssland genomför en speciell militär operation i Ukraina och kommer att uppnå fred på våra villkor, säger han i en intervju med ryska nyhetsbyrån TASS.

Han anklagar även USA och västvärlden för att vilja ”förinta Ryssland”.

Medvedev, som numera är ordförande i Rysslands säkerhetsråd, anser att kriget i Georgien 2008, utvidgningen av Nato och kriget i Ukraina är en del av USA:s försök att ”förinta Ryssland”, uppger Reuters.

Försvarar militärt ingripande

Dmitrij Medvedev vikarierade som Rysslands ledare under kriget i Georgien 2008.

Han försvarar Rysslands ”militära ingripande” – såväl då som nu.

– När det finns en möjlighet att lösa ett problem med fredliga medel måste det göras. Men när det inte finns något annat val måste man svara med kraft. Tyvärr lämnade regeringarna i både Georgien och Ukraina inga valmöjligheter till Ryssland – genom att ”spåra ur” processerna till en politisk uppgörelse.  Vi valde medvetet en militär inblandning, säger han till TASS.

Ifrågasätter Ukrainas existens

Under Rysslands invasion har Dmitrij Medvedev stått för flera hätska uttalande, som riktats mot Ukraina, men även mot Nato och Sverige.

I ett inlägg på Telegram ifrågasatte han Ukrainas framtida existens. 

– Jag såg ett meddelande om att Ukraina vill ta emot flytande naturgas från sina utländska ”ägare” och betala för leveransen om två år. Annars kommer de helt enkelt frysa i vinter. Det finns bara en fråga. Vem säger att Ukraina ens existerar på världskartan om två år?

Han har även varnat Nato och Europa för ett kärnvapenkrig.

– NATO-länder som pumpar in vapen i Ukraina, förser och tränar trupper med utrustning, skickar in legosoldater och genomför övningar nära våra gränser ökar sannolikheten för en konflikt mellan Nato och Ryssland. En sådan konflikt riskerar alltid att utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig. Det här kommer att bli ett katastrofalt scenario för oss alla, sa Dmitrij Medvedev i början av maj.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen