Veterinärer varnar för “ny” hundsjukdom – måste anmälas

2024 11 04

Jordbruksverket och flera veterinärer varnar för att en nygammal sjukdom kan vakna till liv i Sverige.

Egentligen utrotades virussjukdomen från Sverige redan på 1800-talet.

Men nu riskerar den otäcka smittan, som även kan drabba människor, att göra comeback.

Det menar flera veterinärer som kräver hårdare regler för när man ska anmäla misstänkt rabies vidare till myndigheterna, rapporterar Sveriges Radio.

Rabies måste anmälas

Det främsta skälet till att man flaggar för rabies är att smittan riskerar att komma tillbaka till Sverige genom olagliga smuggelhundar.

Om en veterinär fattar misstanke för rabies måste det anmälas, eftersom sjukdomen är anmälningspliktig.

Det krävs dock att hunden visar symtom alternativt kommer ovaccinerad från ett område med mycket rabies – enbart det faktum att hunden blivit smugglad in till Sverige med falska papper är inte tillräckligt.

– Det som är otäckt med rabies, att de kan ha det, de kan ha blivit smittade men inte visar några symtom. Och de kan komma flera månader senare, säger distriktsveterinären Hanna Olsson till P1-programmet Kaliber.

Kräver nya regler

Exakt hur stort smuggelproblemet är finns det inget konkret svar på. Ett par hundra hundar stoppas vid gränsen varje år, men sannolikt är mörkertalet stort.

Nu vill veterinärer ha större möjligheter – och skyldigheter – för att kunna anmäla även utan symtom. Till exempel vid misstanke om falskt pass.

Jordbruksverket är inne på samma linje.

 Vi skulle vilja se en tydligare reglering i lag här som underlättade för veterinären i fråga, säger Simon Löfgren, enhetschef på djurinförselenheten på myndigheten, till Kaliber.

"Allvarliga konsekvenser"

Rabies är en dödlig virussjukdom som kan drabba alla varmblodiga däggdjur. Det inkluderar även människor.

Sjukdomen förekommer inte längre i Sverige, och enligt Statens veterinärmedicinska anstalt är det mycket viktigt att det förblir så.

Om rabies introduceras i svensk natur så kan smittan kvarstå och spridas över landet. Detta skulle få allvarliga konsekvenser för både människors och djurs hälsa och livskvalitet, framhåller myndigheten.

Rabies är särskilt vanligt i Afrika och Asien. Enligt WHO dör 59 000 människor varje år i rabies. Sedan 1970-talet har bara två fall rapporterats i Sverige, i båda fallen hade personerna smittats av hundar vid utlandsresa.

Foto: R. Larsson

Text: Redaktionen


Grönt ljus till jätteprojekt – el till 780 000 villor

2025 04 04

Det har tidigare rapporterats om att Vattenfall kan tvingas pausa det stora vindkraftsprojektet Kattegatt Syd.

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas utanför Falkenberg i Hallands län, men projektet har dragit ut på tiden.

I oktober 2024 meddelade Vattenfalls vd Anna Borg att utvecklingen av vindkraftsparken kan pausas.

– Det finns absolut en risk att vi kommer till samma slutsats. Men vi gör vad vi kan för att se hur vi kan få ned kostnaderna i projektet, sade hon till Di och tillade:

– Det är fortfarande så att vi gärna vill se att det finns ett stamnät till havs som vi kan ansluta till. Det är egentligen en förutsättning om man vill ha energiproduktion till havs.

Ger grönt ljus

Nu svarar regeringen på Vattenfalls begäran.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) meddelar att Vattenfall får tillstånd att lägga ut de undervattenskablar som krävs för att driva den planerade vindkraftparken.

De nya tillstånden ges både för kablar inom parken och kablar som ska förbinda vindkraftparken med fastlandets stamnät. Vattenfall får även tillstånd att undersöka havsbotten för att kunna detaljplanera parken, uppger regeringen.

– I dag har regeringen fattat viktiga beslut i arbetet med att skapa förutsättningar för en kraftfull utbyggnad av fossilfri el i Sverige. Vindkraftparken Kattegatt Syd har nu de nödvändiga tillstånd som behövs för att arbetet ska kunna påbörjas, säger Romina Pourmokhtari.

El till 780 000 villor

Kattegatt Syd omfattar upp till 80 vindkraftverk och beräknas kunna leverera cirka 5 terawattimmar ren el per år.

– Det motsvarar mer än hela Hallands läns elanvändning 2022, cirka 3 procent av Sveriges totala elproduktion eller elbehovet för 780 000 villor, skriver Vattenfall om projektet.

Fakta Kattegatt Syd

Antal vindkraftverk

60-80

Totalhöjd

250-350 meter

Årlig produktion

Cirka 5 000 GWh

Installerad effekt

Cirka 1 200 MW

Planerat drifttagande

Tidigt 2030-tal

Vattendjup:

30-50 meter

Fundamenttyp:

Bottenfasta

Foto: 

Text: Redaktionen


Stort fiasko för Swedbank – spararna lär bli besvikna

2025 04 04

Många av Swedbanks fondsparare har inte mycket att glädjas åt.

Storbankens siffror är nämligen ingen munter läsning.

Av nästan 100 fonder hos Swedbank Roburs är det enbart 23 som i år ligger på plus. I den gruppen är det dessutom blott tre stycken som når en avkastning på mer än en procent, rapporterar Placera.

Spararna som räknat med ett välbehövligt sparkapital lär med andra ord bli besvikna på utfallet.

"Valutaeffekter spelar in"

Den som ser sitt sparkapital “gå åt fanders” är inte ensam, konstaterar nättidningen.

Förklaringen till de svaga siffrorna hos Swedbank Roburs måste dock ställas mot de senaste årens starka värdeavkastning, menar storbanken.

– Även valutaeffekter spelar in, i synnerhet för fonder som investerar i USA och i dollar, säger Carina Sesser som är presschef på Swedbank Robur, till ekonomisajten.

Håll kvar strategin

Swedbank uppmanar sparare att sitta lugnt i båten.

Marknaden brukar återhämta sig efter nedgångar, framhåller banken. Det kan dock ta tid.

– För de flesta sparare är det klokt att hålla fast vid sin strategi och undvika att fatta snabba beslut baserade på kortsiktiga svängningar, säger Carina Sesser och uppmanar till ett regelbundet månadssparande.

LÄS MER: Finansinspektionen: börja spara direkt – så mycket ska du ha på kontot

"Blodbad" på börsen

Swedbank Roburs mest framgångsrika fond under 2025 är Microcap, som stigit med 4,45 procent. Men det finns en minimumgräns på 50 000 kronor vid köp.

Hela 19 fonder, motsvarande 22 procent av allihop, präglas av tvåsiffriga ras. Många av dem är amerikanska, exempelvis Technology.

Efter gårdagens tullbesked från USA har det dessutom talats om “blodbad” på börsen.

– Detta är inte långt ifrån ett värsta scenario, långt bortom investerarnas prognoser, säger Carmignac-förvaltaren Kevin Thozet till Reuters.

LÄS MER: Nya siffror från Swedbank – “Dystra signaler”

Uppmanade småspararna

Redan i februari uppmanade Swedbank svenska småsparare efter Donald Trumps turbulenta inledning i Vita huset.

– Det absolut viktigaste är att se till hur fördelningen mellan till exempel aktiefonder och räntefonder ser ut, sade Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SR.

– Det som till 90-95 procent avgör den framtida avkastningen och risken är fördelningen mellan ditt aktiesparande och räntesparande. Det är det som småspararna i första hand ska ha fokus på, tillade ekonomen.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen