Finansiella ”nukleära lösningen” aktiveras mot Ryssland diktator

2022 03 01

USA och Västeuropa har nu beslutat att säga ja till Ukrainas begäran om att införa vad som beskrivs som den hårdast tänkbara åtgärden mot den ryska ekonomin.

Väst har kommit överens om att slå till med den så kallade ”nukleära lösningen” mot Putinregimens finanser vilket innebär att ett antal ryska banker stängs ute från det som kallas för SWIFT-systemet.

Potential att krossa rysk ekonomi

En del bedömare har prognosticerat att SWIFT-åtgärderna har potential att mer eller mindre krossa Rysslands ekonomi och det har talats fram och tillbaka i kulisserna i Washington DC och Bryssel huruvida man skulle ta det steget eller inte.

Upprörda ryssar

SWIFT-systemet är ett avancerat säkerhetssystem som kopplar samman finansiella institutioner världen över. Det möjliggör snabba gränsöverskridande betalningar som är en grund för världshandeln.

Ett tydligt tecken på att Putinregimen känt stark oro inför Västs SWIFT-hot är att ryska talespersoner har reagerat upprört med hot om kraftig vedergällning från Moskva om USA och Europa väljer SWIFT-lösningen.

Olja och gas

– Om Ryssland kopplas bort från SWIFT så kommer vi inte att motta utländsk valuta men då kan inte europeiska köpare motta våra varor; olja, gas metaller och andra viktiga komponenter, säger vice talmannen i Rysslands överhus, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Angriper ryska krigskassan

Den ryska skrämseltaktiken tycks dock inte ha fungerat då EU och USA nu meddelar att ett antal ryska banker kommer att drabbas av SWIFT-sanktioner från Väst.

EU och USA:s strategi är att attackera den ryska diktatorns krigsfinansiering.

– Stoppa Ryssland från att använda sin krigskassa, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när förklarade syftet med åtgärderna.

Kan skada Putin internt

Att ryska banker utestängs för SWIFT skadar i sin tur ryska företag och dess utländska kunder. Det väntas slå mot Rysslands centrala näringssektor bestående av gas och olja vilket är viktigt för landets sysselsättning.

Att enskilda företag drabbas kan i förlängningen öka det interna missnöjet med Putinregimen.

Grundades 1973

SWIFT står för The Society for World Wide Interbank Financial Telecommunications och grundades 1973. Systemet används idag av med än 11 000 finansiella aktörer för att sända säkra meddelanden och betalningsorders, förklarar CNN Business.

Iran drabbades hårt

Iran ströks från SWIFT-systemet 2012 när landet utsattes för sanktioner av EU kopplat till Irans kärnbränsleprogram. Iran tappade då nästan halva sin oljeexport och 30 procent av den utländska handeln föll bort.

Boris Johnson

Ryssland har utvecklat ett eget alternativ till SWIFT för att värja sig mot en eventuell SWIFT-avstängning och även Kina har en egen variant. Men inget av alternativen är särskilt effektivt enligt CNN Business.

Slår mor gyllene pass

Väst har även beslutat att slå ned på så kallade ”gyllene pass” som har möjliggjort för förmögna ryssar med kopplingar till ryska regeringen att bli medborgare i länder i Väst och ge dem access till Västs finansiella system.

De nya åtgärderna mot Ryssland är ett gemensamt beslut mellan USA, Kanada, Storbritannien och EU.

Två tveksamma länder säger ja

Tyskland och Italien uppges ha varit skeptiska till att aktivera SWIFT-lösningen men har nu alltså sagt ja.

Foto: V. Papikyan

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen