JUST NU: Värsta pandemiläget hittills på populärt resmål för svenskar

2021 10 06

Grekland har nu drabbats av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade.

I början av pandemin hyllades Grekland för sin oväntade motståndskraft mot coronaviruset då Europa drabbade mycket hårt samtidigt som Grekland trots sin svaga sjukvård, höga genomsnittsålder och stora beroende av turistnäringen klarade sig betydligt bättre, till stor del med hjälp av en tidig nedstängning.

Nu värre än någonsin

Men nu är läget värre än någonsin tidigare under pandemin rapporterar Reuters. Smittan har ökat undan för undan och under september har i genomsnitt 37 personer per dag avlidit. Landet som är en av svenskarna populäraste turistdestinationer är nu uppe i 15 000 dödsoffer och sjukhusens intensivvårdsavdelningar är överfulla på flera håll.

Befarar 5:e våg

Enligt Reuters ligger 340 greker i respirator och 9 av 10 av dem har inte vaccinerats fullt ut ännu. Och nu befarar man att en femte våg är på väg.

– Smittan kommer öka bland de som inte är vaccinerade. Vi kan hamna i en femte våg i slutet av oktober, säger professor Nikos Thomaidis, enligt Aftonbladet.

Ökar pressen på ovaccinerade

Grekland försöker nu öka pressen på de ovaccinerade och bland annat stängs ovaccinerade inom sjukvården av utan lön om de inte har vaccinerats. Även Frankrike har infört samma åtgärder.

Enligt EU:s Smittskyddsmyndighet ECDC ser vaccinstatistiken ut så här när man jämför Sverige och Grekland avseende 18-plussare.

                           Dos 1    Dos 2

▪Sverige     85 %   79 %

▪Grekland   70 %   67 %

Foto: R. Spencer

[yop_poll id="727"]