SVERIGE: Varning till alla som har Bank-ID

2022 10 31

Alla i Sverige som använder Bank-ID får nu en skarp varning.

Swedbank, SEB, Handelsbanken och de andra bankerna inom Bank-ID-organisationen går nu ut med en varning som syftar till att hejda en våg av bedrägeriförsök som nu riktas mot de som har Bank-ID.

Vädjar till alla användare

Bank-ID:s användare kan drabbas av bedrägerivågen både via SMS till sina mobiltelefoner och via vanliga telefonsamtal.

– Just nu förekommer det falska SMS-utskick och telefonsamtal som utger sig för att komma från Bank-ID, uppger Bank-ID-gruppen.

Bank-ID vädjar till användarna att tänka på att Bank-ID aldrig själva skulle försöka nå användarna via SMS eller telefonsamtal.

–  Vi kontaktar aldrig användare på det sättet, understryker Bank-ID.

Så ska man agera

Om man nås av lurendrejarna som SMS:ar eller ringer så vill Bank-ID att de drabbade användarna ska agera på ett resolut och stramt sätt.

– Radera meddelandet eller avsluta samtalet utan att följa några uppmaningar i det, betonar Bank-ID.

De falska SMS som sänds ut kan till exempel se ut på följande sätt, enligt Expressen:

”Ditt BankID är nu spärrat på grund av säkerhetsskäl + aktuellt datum”.

Falsk länk

Därefter försöker de kriminella avsändarna med en välkänd melodi – nämligen att man ska klicka på en länk.

I samband med att användarna uppmanas klicka på länken meddelas man att syftet är att ”Säkra ditt BankID”.

Länken kan vara kopplad till en bank, enligt tidningen.

Över 5 000 aktörer

Med Bank-ID kan man identifiera sig och signera hos över 5 000 företag och myndigheter inklusive hos posten, sjukvården och för digitala betalningar.

– De allra flesta väljer mobilt Bank-ID. Det är praktiskt eftersom många ofta har mobilen med sig. Det fungerar också bra på surfplatta, förklarar Bank-ID-gruppen.

Startades 2003

Bank-ID uppger att den första Bank-ID-legitimationen utfärdades redan 2003 då en kund i Skandiabanken laddade ner sitt Bank-ID och skrev under sin elektroniska adressändring.

Redan det första året lockas 27 000 personer att skriva under sin deklaration med Bank-ID. Företaget utvecklades sedan hisnande fort och under 2015 bröts miljardvallen, då drygt en miljard transaktioner gjordes med Bank-ID.

8 miljoner användare

– De flesta internet- och mobilbanker, finansiella företag och betallösningar liksom statliga och kommunala e-tjänster är användare av Bank-ID och idag har vi 8 miljoner användare, uppger Bank-ID på sin webbsida.

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen