SVERIGE: Varning till alla som har Bank-ID

2022 10 31

Alla i Sverige som använder Bank-ID får nu en skarp varning.

Swedbank, SEB, Handelsbanken och de andra bankerna inom Bank-ID-organisationen går nu ut med en varning som syftar till att hejda en våg av bedrägeriförsök som nu riktas mot de som har Bank-ID.

Vädjar till alla användare

Bank-ID:s användare kan drabbas av bedrägerivågen både via SMS till sina mobiltelefoner och via vanliga telefonsamtal.

– Just nu förekommer det falska SMS-utskick och telefonsamtal som utger sig för att komma från Bank-ID, uppger Bank-ID-gruppen.

Bank-ID vädjar till användarna att tänka på att Bank-ID aldrig själva skulle försöka nå användarna via SMS eller telefonsamtal.

–  Vi kontaktar aldrig användare på det sättet, understryker Bank-ID.

Så ska man agera

Om man nås av lurendrejarna som SMS:ar eller ringer så vill Bank-ID att de drabbade användarna ska agera på ett resolut och stramt sätt.

– Radera meddelandet eller avsluta samtalet utan att följa några uppmaningar i det, betonar Bank-ID.

De falska SMS som sänds ut kan till exempel se ut på följande sätt, enligt Expressen:

”Ditt BankID är nu spärrat på grund av säkerhetsskäl + aktuellt datum”.

Falsk länk

Därefter försöker de kriminella avsändarna med en välkänd melodi – nämligen att man ska klicka på en länk.

I samband med att användarna uppmanas klicka på länken meddelas man att syftet är att ”Säkra ditt BankID”.

Länken kan vara kopplad till en bank, enligt tidningen.

Över 5 000 aktörer

Med Bank-ID kan man identifiera sig och signera hos över 5 000 företag och myndigheter inklusive hos posten, sjukvården och för digitala betalningar.

– De allra flesta väljer mobilt Bank-ID. Det är praktiskt eftersom många ofta har mobilen med sig. Det fungerar också bra på surfplatta, förklarar Bank-ID-gruppen.

Startades 2003

Bank-ID uppger att den första Bank-ID-legitimationen utfärdades redan 2003 då en kund i Skandiabanken laddade ner sitt Bank-ID och skrev under sin elektroniska adressändring.

Redan det första året lockas 27 000 personer att skriva under sin deklaration med Bank-ID. Företaget utvecklades sedan hisnande fort och under 2015 bröts miljardvallen, då drygt en miljard transaktioner gjordes med Bank-ID.

8 miljoner användare

– De flesta internet- och mobilbanker, finansiella företag och betallösningar liksom statliga och kommunala e-tjänster är användare av Bank-ID och idag har vi 8 miljoner användare, uppger Bank-ID på sin webbsida.

Text: Redaktionen