JUST NU: Varnas för kärnvapentest under besöket

2022 05 19

Den amerikanska underrättelsetjänsten varnar president Joe Biden för att Nordkorea planerar att utföra ett kärnvapentest under hans besök i Sydkorea och Japan.

 Den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan bekräftar uppgifterna:

– Våra underrättelser tyder på att det antingen blir ett nytt test av långdistansrobotar eller ett kärnvapentest – eller ärligt talat, det kan bli både och, säger Sullivan till reportrar, rapporterar The Guardian.

Första på fem år

Om de amerikanska uppgifterna är korrekta skulle det innebära att Nordkorea planerar att utföra sitt första kärnvapentest på fem år. Den amerikanska och sydkoreanska underrättelsetjänsten har under några dagar informerat om att det är en reell möjlighet, rapporterar CNN.

I mars genomförde den nordkoreanska regimen ett test av en interkontinental ballistisk robot, vilket var det första testet av en sådan robot på fyra år.

Förbereder sig

Enligt Sullivan förbereder sig USA för alla ”oförutsägbara händelser” som kan inträffa under Bidens resa.

Syftet med presidentens Asienbesök är att signalera att USA inte glömt bort sina strategiska intressen i Stillahavsområdet – trots att det primära fokuset från USA riktats mot Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari.

Vill sända ett budskap

– Med den här resan vill vi skicka ett budskap om en positiv vision om hur världen kan se ut om demokratierna och världens öppna samhällen står tillsammans och formar reglerna för en väg framåt, konstaterar Sullivan och betonar att USA vill stärka de ”historiskt starka allianserna” mellan länderna.

Foto: Joe Biden

Text: Redaktionen