Varnar inför stora Black Friday-rean
2022 11 22
Konsumenter uppmanas att vara uppmärksamma på mer än enbart prislappen inför den stora rean kommande vecka.
Black Friday-traditionen i USA, årets största rea, har etablerat sig även på den svenska marknaden de senaste åren.
Den stora rean inträffar i slutet av varje november och mängder med konsumenter hoppas göra stora klipp både för sig själva och till klapparna inför julen.
Men kunderna uppmanas att hålla ögonen öppna för två orosmoln under rean, rapporterar SVT. Det handlar om både om bluffreor och bedragare.
Första varningen: bluffreor
Den första varningen kommer från jämförelsesajten Prisjakt. Enligt en undersökning av sajten struntar sju av tio företag att visa det lägsta priset de haft på en vara de senaste 30 dagarna – någonting som butikerna är skyldiga att göra enligt lag sedan 1 september i år.
Istället rundar de lagen genom att chockhöja priserna veckorna före Black Friday-rean.
– Trots att lagändringen ska underlätta för konsumenten, så har det snarare blivit rörigare, säger Oscar Hagman, konsumentanalytiker på Prisjakt, till SVT.
38 procent ökade i pris
I oktober steg 38 procent av alla varor i pris. En fördubbling jämfört med de två tidigare åren, och går inte att skylla på inflationen.
– Det är väldigt tydligt att man har börjat höja inför den här 30-dagarsperioden som rean ska räknas från, säger Oscar Hagman.
Konsumentverkets uppmaning
Även Konsumentverket flaggar för bluffrea, men är nöjda över den nya lagändringen som har trätt i kraft i år. Samtidigt flaggar man för att konsumenter trots allt måste vara uppmräksamma på om företagen också följer lagen.
– Vi uppmanar alltid konsumenter att vara vaksamma och kanske använda prisjämförelsesajter för att se om priserna stämmer, säger Gustaf Danielsson, jurist på Konsumentverket, till Expressen.
Han förtydligar också hur förändringen ska bli synlig för kunden.
– Det kommer se ut som det ofta gör idag med ett överstruket pris och ett reapris, men det överstrukna priset ska vara det lägsta som har varit de senaste 30 dagarna.
Andra varningen: bedrägerier
Den andra varningen gäller risken att råka ut för bedrägerier och kommer från polisen. I synnerhet varnas det för falska leveransaviseringar, rapporterar SVT.
– Det finns bedragare som gör massutskick av leverans-sms i hopp om att några av mottagarna ska känna sig träffade – att man kanske precis beställt något eller väntar på ett paket som inte kommit. Planen är sedan att via en länk i sms:et lura människor att avslöja sina kortuppgifter, säger Lotta Maurtizon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.
Polisens rekommendation är att man söker efter sina leveranser via den hemsida där man gjort beställningen, alternativt i pålitliga appar, istället för att följa sms-aviseringar.
Foto: Freestocks resp A. Forouzani
Text: Redaktionen