Varnar inför stora Black Friday-rean

2022 11 22

Konsumenter uppmanas att vara uppmärksamma på mer än enbart prislappen inför den stora rean kommande vecka.

Black Friday-traditionen i USA, årets största rea, har etablerat sig även på den svenska marknaden de senaste åren.

Den stora rean inträffar i slutet av varje november och mängder med konsumenter hoppas göra stora klipp både för sig själva och till klapparna inför julen.

Men kunderna uppmanas att hålla ögonen öppna för två orosmoln under rean, rapporterar SVT.  Det handlar om både om bluffreor och bedragare.

Första varningen: bluffreor

Den första varningen kommer från jämförelsesajten Prisjakt. Enligt en undersökning av sajten struntar sju av tio företag att visa det lägsta priset de haft på en vara de senaste 30 dagarna – någonting som butikerna är skyldiga att göra enligt lag sedan 1 september i år.

Istället rundar de lagen genom att chockhöja priserna veckorna före Black Friday-rean.

– Trots att lagändringen ska underlätta för konsumenten, så har det snarare blivit rörigare, säger Oscar Hagman, konsumentanalytiker på Prisjakt, till SVT.

38 procent ökade i pris

I oktober steg 38 procent av alla varor i pris. En fördubbling jämfört med de två tidigare åren, och går inte att skylla på inflationen.

– Det är väldigt tydligt att man har börjat höja inför den här 30-dagarsperioden som rean ska räknas från, säger Oscar Hagman.

Konsumentverkets uppmaning

Även Konsumentverket flaggar för bluffrea, men är nöjda över den nya lagändringen som har trätt i kraft i år. Samtidigt flaggar man för att konsumenter trots allt måste vara uppmräksamma på om företagen också följer lagen.

– Vi uppmanar alltid konsumenter att vara vaksamma och kanske använda prisjämförelsesajter för att se om priserna stämmer, säger Gustaf Danielsson, jurist på Konsumentverket, till Expressen.

Han förtydligar också hur förändringen ska bli synlig för kunden.

– Det kommer se ut som det ofta gör idag med ett överstruket pris och ett reapris, men det överstrukna priset ska vara det lägsta som har varit de senaste 30 dagarna.

Andra varningen: bedrägerier

Den andra varningen gäller risken att råka ut för bedrägerier och kommer från polisen. I synnerhet varnas det för falska leveransaviseringar, rapporterar SVT.

Det finns bedragare som gör massutskick av leverans-sms i hopp om att några av mottagarna ska känna sig träffade – att man kanske precis beställt något eller väntar på ett paket som inte kommit. Planen är sedan att via en länk i sms:et lura människor att avslöja sina kortuppgifter, säger Lotta Maurtizon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisens rekommendation är att man söker efter sina leveranser via den hemsida där man gjort beställningen, alternativt i pålitliga appar, istället för att följa sms-aviseringar.

Foto: Freestocks resp A. Forouzani

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen