Varnar för världens undergång

2022 10 07

USA:s president Joe Biden varnar för att Vladimir Putin menar allvar med sina kärnvapenhot.

– Han bluffar inte, säger presidenten under ett kampanjtal, enligt CNN.

Vidare konstaterar Biden att hotet om världens undergång är det största sedan början av 1960-talet.

–  Vi har inte ställts inför ett potentiellt Armageddon sedan Kennedy och Kubakrisen 1962. För första gången sedan Kubakrisen står vi inför ett direkt hot om användning kärnvapen om saker och ting faktiskt fortsätter på inslagen väg.

Källor: Ingen rysk upptrappning

Trots återkommande hot från Putin har USA inte noterat ryska förberedelser för en kärnvapenattack i Ukraina, rapporterar CNN med hänvisning till flera amerikanska regeringskällor.

–  I det här skedet har vi ingen information som får oss att ändra vår strategiska hållning. I nuläget bedömer vi inte att Putin har fattat ett beslut om att använda kärnvapen, säger Pentagons talesman Pat Ryder.

Förvånad över Bidens uttalande

En annan högt uppsatt amerikansk tjänsteman utrycker en förvåning över president Bidens uttalande och säger att det inte finns några uppenbara tecken som tyder på ett eskalerande hot från Ryssland.

– Ingenting har upptäckts som återspeglar en upptrappning, säger tjänstemannen enligt CNN.

Men Biden betonar att väst och USA måste ta Putins hot på allvar.

– Vi har att göra med en kille som jag känner ganska väl. Han skämtar inte när han pratar om potentiell användning av taktiska kärnvapen eller biologiska och kemiska vapen eftersom hans militär, minst sagt, tydligt underpresterar, säger presidenten.

Putins hot

I ett tal till nationen den 21 september hotade Vladimir Putin återigen med att Ryssland kan använda kärnvapen i Ukraina.

– Vårt land har också en rad massförstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk, sa Putin och tillade:

– Det här är ingen bluff.

Foto: Joe Biden

Text: Redaktionen