Varnar för Putins armé

2022 11 14

Ukraina står inför några tuffa månader.

Det varnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för på en pressträff med nederländska regeringstjänstemän i Haag, rapporterar Reuters.

Natochefen skickar en uppmaning till Ukraina och västvärlden. Stoltenberg betonar att den ryska arméns kapacitet inte ska underskattas, trots flera nederlag på slagfältet.

– Vi bör inte göra misstaget att underskatta Ryssland. De ryska väpnade styrkorna är fortfarande mycket kapabla och stora i antal, säger Jens Stoltenberg enligt nyhetsbyrån.

Natochefen varnar för att Ukraina står inför stora utmaningar. Vintern närmar sig och temperaturen sjunker.

– De kommande månaderna kommer att bli svåra. Putins mål är att lämna Ukraina kallt och mörkt i vinter. Vi måste hålla kursen, säger generalsekreteraren.  

Ukraina ska hålla i taktpinnen

Vidare betonar Jens Stoltenberg att det är upp till Ukraina att diktera villkoren i eventuella fredsförhandlingar mellan parterna.

– Det är upp till Ukraina att bestämma vilka villkor som är acceptabla för att få ett slut på kriget som Ryssland för mot landet, säger han och tillägger: 

– De betalar det högsta priset i termer av förlorade liv och förstörelse av sitt land. Så det är upp till Ukraina att bestämma vilken typ av villkor som är acceptabla för dem.

Stoltenberg understryker att det som bestäms på förhandlingsbordet är starkt kopplat till situationen på slagfältet.

– Därför måste vi stödja Ukraina och stärka deras hand, så att det kan bli förhandlingar som slutar med att Ukraina blir en självständig suverän nation i Europa, framhåller Natochefen.

Diktatorns besked – 80 000 till fronten

Jens Stoltenbergs varning kommer kort efter att Rysslands diktator Vladimir Putin meddelat att 80 000 av drygt 300 000 mobiliserade ryska reservister har skickats till slagfältet i Ukraina.

Diktatorn hävdar att 50 000 av dessa befinner sig i strid. Soldaterna har snabbutbildats och har skickats till frontlinjen med kort varsel.

Enligt Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, ska de nya trupperna främst komplettera och skydda de tyngre understöds- och stridsfordonssystemen.

– Det var det Ryssland inte klarade under det första skedet av den storskaliga invasionen i februari-mars och det bidrog till att ukrainska mindre enheter då kunde slå ut ryska stridsfordon och förband. Men de nymobiliserade soldater man hittills har satt in har redan tagit mycket stryk, med stora förluster, så det har inte gjort så stor skillnad som man kunde trott. Många har stupat redan i sina första strider, säger han till DN.

Foto: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen