Varnar för massiva protester i Sverige – ”väldigt upptrappad stämning”

2024 02 27

Kriget mellan Israel och Hamas har snart pågått i fem månader.

Israels har svarat kraftigt på Hamas terrorattack den 7 oktober. Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet har nästan 30 000 palestinier dödats under Israels offensiv.

Nu vänder Israel blicken mot den södra staden Rafah där 1,4 miljoner palestinier befinner sig. Israel hävdar att en markoffensiv mot staden kan avgöra kriget. Samtidigt varnar FN för att en markoffensiv  kommer leda till ”en slakt i Gaza”.

– Militäroperationer i Rafah kan leda till en slakt i Gaza. Det skulle också lämna en redan sårbar humanitär insats vid dödens dörr, sa FN:s humanitära chef Martin Griffiths i tisdags, enligt Reuters.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres framhöll i sin tur att en fullskalig invasion av Rafah skulle få ”förödande konsekvenser”.

Kan skjutas upp

På tisdagen kommer nya uppgifter om Israels planerade offensiv. Mycket tyder på att den kommer att skjutas fram i tiden.

Detta eftersom Israel och Hamas är nära att komma överens om en omfattande vapenvila.

Enligt Reuters har Hamas mottagit ett israelisk förslag på en 40 dagars lång vapenvila. Utöver vapenvilan föreslår Israel att tio fängslade palestinier ska släppas för varje israelisk gisslan hos Hamas. 

USA:s president Joe Biden hävdar att Israel har gått med på att stoppa  militära aktiviteter under den muslimska högtiden Ramadan, som förväntas pågå från 10 mars till 9 april.

– Israelerna är överens om att de inte kommer agera under Ramadan, för att ge oss tid att få ut alla gisslan, säger Biden under ett framträdande i NBC-programmet Late Night with Seth Meyers.

Kan leda till massiva protester i Sverige

Den förväntade vapenvilan kan leda till att Israels markoffensiv i Rafah skjuts upp till efter Ramadan. Ett beslut som riskerar att få stor påverkan i Sverige.

Det menar Anders Persson, som är Mellanösternexpert på Linnéuniversitetet.

– Risken är att det sammanfaller med Eurovision i Malmö, och det kan i sin tur leda till en väldigt upptrappad stämning här i Sverige, säger han till TV4 och tillägger:

– Det kan bli extra stora demonstrationer här om det pågår en markoffensiv i Rafah.

Polisen redo

Säkerheten står i fokus när Malmö arrangerar Eurovision i maj.

Flera grupper har redan ansökt om tillstånd för att demonstrera  utanför de två deltävlingarna och finalen på Malmö arena, den 7, 9 och 11 maj. Det rör sig om protester mot Israels krigsföring, men även om Israelvänliga demonstrationer, rapporterar DN.

– Vi förstår att många kommer att vilja uttrycka sin åsikt i samband med det här, det här är en internationell händelse och miljoner människor kommer att se evenemanget. Vi är måna om att det här ska kunna genomföras och vi vill därför att man söker om tillstånd för då har vi koll och kan garantera säkerheten, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, till tidningen.

Han understryker att polisen även är beredd på att det kan ske spontana, oanmälda protester under tävlingen.

– När någonting händer i omvärlden så händer saker i Malmö också. Det får alltid ringar på vattnet här. När vi ska ha ett enormt internationellt arrangemang så är det någonting som är väldigt närvarande i allt planeringsarbete.

Foto: F. Olivo

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen