Varnar för katastrof nära Sverige – ”Ryssland bryr sig inte”
2024 04 18
Utrikesminister Tobias Billström (M) varnar för att Ryssland kan orsaka en katastrof i Östersjön.
Ungefär hälften av all rysk olja som transporteras till sjöss passerar genom Östersjön och danskt vatten.
Det görs dessutom ofta genom att fartygen döljer sin härkomst eller att man använder internationellt vatten för att undvika att granskas.
Enligt den svenska ministern kan den ryska fartygstrafiken få förödande konsekvenser.
– Vi kommer alla att påverkas om det skulle uppstå ett problem på grund av en kollision eller ett oljeläckage från ett av dessa fartyg, som dessutom i många fall inte är sjödugliga eller mycket nära att inte vara sjödugliga, säger Tobias Billström till brittiska The Guardian.
"Bryr sig inte ett dugg"
Utrikesministern har precis samverkat med sina motsvarigheter från Norden och Baltikum för att diskutera hur man ska tackla den ryska närvaron, som även kringgår västerländska sanktioner.
– Det faktum att de transporterar olja, vilket underblåser rysk aggression mot Ukraina är illa nog, säger Tobias Billström.
– Men ännu värre är det faktum att Ryssland tydligen inte bryr sig ett dugg om det faktum att dessa fartyg kan orsaka stor miljöförstöring till havs. Östersjön är känsligt nog som det är.
Uppmanar att ta ansvar
Billström uppmanar samtliga medlemsstater i Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, att ta ansvar för att upprätthålla rådande regler och föreskrifter.
Men en del nordiska länder oroas samtidigt över en rysk reaktion om de skulle vidta åtgärder, eftersom det kan förstärka Kremls övertygelse om att Östersjön är på väg att förvandlas till en “Natosjö”.
Det kan i sin tur minska Rysslands tillgång till havet från St. Petersburg och hamnen i Kaliningrad.
Otydlig lag
Internationell lag tillåter att fartyg förbjuds om de anses vara felaktigt flaggade.
Samtidigt är en del av lagen otydlig.
Att agera skulle kunna vara känsligt för USA som oroas för oljebrist och skenande drivmedelspriser, särskilt under ett valår.
Sverige valdes in i rådet till IMO under förra året.
– Sjöfarten är avgörande för Sverige. Därför är det viktigt för Sverige att vara med och arbeta för framtidens säkra och fossilfria sjöfart. Som rådsmedlem får Sverige stort inflytande i IMO och möjlighet att påverka, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i december.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen