JUST NU: Varnar för incidenter efter stor Natoövning i Sverige

2022 06 03

5 000 soldater från 20 länder ska delta i Natoövningen Baltops på Gotland.

Igår anlände ett gigantiskt örlogsfartyg från USA till Stockholm. Fartyget är lastat med både stridsflygplan och helikoptrar.

Ytterligare ett 40-tal krigsfartyg har lagt till i området inför den stora Natoövningen Baltops som ska äga rum på Gotland, rapporterar SVT.

Ökad militär aktivitet i Östersjön

Övningen, som är årligt återkommande, har fått en ökad betydelse i och med det säkerhetspolitiska läget i Europa. 

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) har den militära aktiviteten i Östersjön ökat och övningen är därför viktig inte minst för att markera mot potentiella fiender.

“Tydlig markering”

– Det är klart att det här året, med en Natoansökan både från Finland och Sverige, så blir det en annan laddning kring det. Det här blir en tydlig markering om stödet till Sverige och Finland. Vi kommer i helgen att ha ett 40-tal fartyg representerade här i Stockholmsregionen med anledning av marinens 500-årsjubileum och bara det är ju en kraftfull manifestation, säger Peter Hultqvist till SVT.

Varnar för incidenter

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling är visserligen positiv till att andra länder kan stå upp för Sverige, men varnar för stora risker med den kolossala militärövningen.

– Däremot finns det en risk att det också höjer temperaturen i vårt närområde och att vi får fler incidenter med ryska flygplan som flyger till Sverige till exempel, och det finns en risk för att misstag leder till långa konsekvenser, säger han till kanalen.

Kolossalt militärfartyg

Med i övningen finns alltså det enorma 260-metersfartyget USS Kearsarge. 

– Det ser ut som ett hangarfartyg med ett stort däck, flygplan och helikoptrar. Men det är ett så kallat amfibiefartyg. Amfibiesoldater finns ombord för att kunna stiga i land med hjälp av svävare och båtar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen, till Göteborgs-Posten.

Sveriges bidrag

20 nationer deltar i övningen, vilket inkluderar 5 000 soldater samt ungefär 50 fartyg respektive flygplan.

Övningen pågår mellan 5 och 17 juni. De svenska bidragen består av en ubåt, två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och cirka 500 personer i personal, uppger GP.

Foto: Nato

Text: Redaktionen