Varnar för “hårt slag mot Sverige” idag måndag

2023 07 31

Det ser ut att bli en avgörande dag för svensk säkerhetspolitik.

På grund av de uppmärksammade koranbränningarna har de 57 länder som utgör den Islamiska Konferensorganisationen Iko bokat in ett möte för att diskutera Sverige.

Idag måndag äger det mötet rum, någonting som kan få stora konsekvenser för svensk del.

Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi varnar för att mötets följder kan innebära ett “hårt slag mot Sverige”.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Kraftig signal”

Måndagen inleder den vecka som statsminister Ulf Kristersson (M) menar utgör “formativa dagar” för Sverige.

Många bedömare menar att nivån på retoriken och agerandet från muslimska länder är ett nytt fenomen, och att allvaret kring situationen är stort.

– Det här är en kraftig signal från den muslimska världen. Hittills har vi sett enskilda länder som har gjort olika utspel. Men nu ska man gå ut gemensamt och demonstrerar sitt missnöje eller till och med ett fördömande från ett stort antal muslimska länder, säger Fazlhashemi till SR.

Stor ilska

Fazlhashemi, som är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, förtydligar den ilska som riktas mot Sverige.

– De som har tagit initiativ till det här vill visa en enad front från den muslimska världen. Den här upprördheten och ilskan som finns när det gäller koranbränningarna är någonting som delas av ett stort antal muslimska länder.

Flera nya bränningar

Under veckan är flera nya koranbränningar planerade i Sverige.

Redan idag måndag kommer en bränning att ske, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi kommer fortsätta bränna Koranen tills den blir förbjuden i Sverige, säger personen som skickat in ansökan till SvD.

Ökar risken

Jörgen Holmlund, lärare vid Försvarshögskolan, menar att det kan vara en bra idé att undvika de områden där bränningarna sker av säkerhetsskäl.

– Det här kommer bara driva på polariseringen och öka risken för radikalisering.

Foto: ilzidedesigns

Text: Redaktionen