Varnar för Bank-ID:s nya lösning – 950 000 användare
2023 10 10
I juni presenterade Bank-ID, Sveriges i särklass största e-legitimationssystem, en stor förändring.
Företaget lanserade ett digitalt id-kort.
Id-kortet kan enkelt aktiveras i Bank-ID-appen. Sedan räcker det att visa upp kortet i mobilen när man behöver legitimera sig.
Cirka 950 000 svenskar använder kortet.
Flera säkerhetsaspekter
Bank-ID har betonat att det digitala id-kortet har flera fördelar jämfört med ett fysiskt id-kort.
Bland annat har företaget framhållit att den nya handlingen höjer säkerheten vid id-identifiering.
– Du har din ålder, namn och personnummer på id-handlingen. Sedan har du flera säkerhetsdetaljer, som antingen kan kontrolleras visuellt eller med hjälp av en rörlig QR-kod, som man kan scanna och på så sätt verifiera id-handlingen.
– Det är väldigt enkelt att kontrollera när man kollar epiteten på ett digitalt id-kort, sa Malina Röstlund, presstalesperson för Bank-ID, till SR Ekot i samband med att den nya handlingen lanserades.
Varning utfärdas
Det digitala id-kortet har följaktligen många inbyggda säkerhetsfunktioner.
Men det finns en stor säkerhetsbrist.
Flera experter varnar för att det är enkelt att förfalska kortet, om man inte nyttjar alla de funktioner som finns i appen.
Det rapporterar DN.
– Id-kortets qr-kod bygger på ett väl beprövat kryptografiskt system baserat på uppgifterna som finns i chipet på ditt fysiska pass eller id-kort. Men om man bara lutar sig mot en visuell kontroll, då fungerar det sämre än ett fysiskt id-kort.
Det säger Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan, till tidningen.
Experten påpekar att flera företag endast kontrollerar det digitala id-kortet visuellt och därmed inte har en aning om kortet är en förfalskning eller inte.
Fejkvariant på fem minuter
Ett av företagen som enbart förlitar sig på en visuell kontroll av id-kortet är Systembolaget.
Det statliga företagets kontrollsystem har stora risker.
Det menar cybersäkerhetsexperten Fredrik Blix.
I intervjun med DN berättar experten att han lyckats skapa en fejk-version av id-kortet med rörlig qr-kod och rörlig bakgrund.
Det tog honom endast några minuter.
– Jag tog två screenshots och satte ihop det till en rörlig gif-bild som växlar. Det ser ut ungefär som ett vanligt legg om man inte vet exakt vad man ska kolla efter, berättar Fredrik Blix för DN.
Text: Redaktionen