Vargen har dödat ytterligare 2 får – nu ska den skjutas

2021 07 28

Vargen utanför Göteborg har gått till ännu en attack och nu säger myndigheterna ja till att vargen skjuts.

Inför helgen hade totalt 25 får förlorat livet på grund av vargangreppen som satt skräck i får- och hundägare i Orust kommun som ligger beläget mellan Lysekil och Stenungsund på Västkusten. Och nu har det hänt igen. Antalet döda får har ökat till 27.

I helgen angreps två lamm i Tegneby och länsstyrelsen bedömer att det återigen är vargen som gått till attack.

Stor risk för nya attacker

Länsstyrelsen bedömer att risken för nya angrepp är stor så nu ska vargen skjutas.

– Vi anser att det är befogat att fatta ett sådant beslut nu med anledning av alla de här angreppen som har varit, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig och besiktningsperson för rovdjursangripna tamdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland, till GP.

Förstör för andra vargar

Länsstyrelsen ska nu utses en jaktledare som i sin tur väljer ett antal jägare som deltar i vargjakten. Skyddsjakten kommer att ske inom Orust kommun fram till och med den 15 augusti. Vargobservationer har även gjorts på Tjörn.

– Den här vargen har vid flera tillfällen angripit fårbesättningar och den typen av individer är inte positiva för sin art. Så även om man har synpunkter mot jakt i stort så är vår uppfattning att det är viktigt att en sådan här individ hindras i sin framfart, säger Nelly Grönberg till tidningen.

Länsstyrelsen önskar att allmänheten hör av sig om de ser spår efter vargen så att jakten ska kunna underlättas.

Foto: Ulf Jedborg, FB

[yop_poll id="423"]